Минусите на творческите професии

Минусите на творческите професии

Противно на всеобщата представа, работата, изискваща пълна мобилизация на творческата мисъл не е песен. Напротив, тя често води до хроничен стрес и тежки, семейни проблеми. Това твърдят канадски социолози, които анкетирали 1300 души, занимаващи се с креативна работа, която предполага търсене и прилагане на нестандартни подходи и нетривиални решение.

Участниците в проучването отговаряли на въпроси от типа на това доколко работата им помага да развиват нови навици и способности, да научават нови неща, да решават проблеми.

От въпросниците на анкетираните станало ясно, че повечето от тях непрекъснато са под напрежение – не само в службата, а и вкъщи, където, принудени от спецификата на професията си продължават да мислят по задачите си, да получават и връщат sms и електронни писма.

Освен това, много често им се налага да съвместяват и дори да жертват личния си живот заради работата, което подклажда непрестанни семейни конфликти.

Получава се така, че работният график на такива труженици, на практика трае 24 часа. От трупащия в цялата тази ситуация стрес в даден момент започва да страда както делото, на което са се посветили, така и личния живот.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ