Блумбърг: Apple, Microsoft, Google, Pfizer и Cisco да инвестират в Гърция срещу ниски данъци

Блумбърг: Apple, Microsoft, Google, Pfizer и Cisco да инвестират в Гърция срещу ниски данъци

Блумбърг: Apple, Microsoft, Google, Pfizer и Cisco да инвестират в Гърция срещу ниски данъци

Петте най-големи притежатели на парични средства могат да спасят Гърция и да направят добро за самите себе си. Тази идея е все по-интригуваща, пише BloombergView, цитирана от „24 часа”.

Според доклад на Moody's Investor Services нефинансовите американски компании държат около 1,73 трилиона долара кеш, 4% повече в сравнение с миналата година, а 1,1 трилиона долара от тази сума принадлежат на 50-те най-големи компании - Apple, Microsoft, Google, Pfizer и Cisco, са натрупали около 439 млрд. долара.

Повечето от тези средства са извън САЩ заради 35% данък, с който биха били обложени там.

Гърция се нуждае от около 190 млрд. евро (212 млрд. долара), за да намали дълга си до по-лесно управляемото ниво от 70% от БВП. Това са около 48% от паричните резерви на петте компании, взети заедно. За да изплати дълга, Гърция ще трябва да им предложи специално споразумение за корпоративен данък, подобно на това, което Apple сключи с Ирландия. Това споразумение в момента се разследва от ЕК.

Все пак случаят с Гърция е по-различен. Европейският съюз като един от най-големите кредитори на страната може да е склонен да направи специално изключение за американските компании, които се опитат да помогнат на Гърция. САЩ може и да имат някои възражения, но като най-голям акционер в Международния валутен фонд вероятно също ще загуби доста пари от дефолт на Гърция. Дестабилизирането от евентуален Grexit също не е от интерес за страната.

В замяна на по-малко от половината си пари и само с 13% повече, ако решат да плащат данъци в САЩ, компаниите могат да получат безсрочна желязна гаранция за ниски данъци на неамериканските си операции. Което не е никак лоша сделка, заключват от BloombergView.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ