Българската икономика ускори ръста си

Българската икономика ускори ръста си

През първото тримесечие на 2015 г. българската икономика е засилила растежа си. За периода януари-март БВП нараства с 0,9% на тримесечна и с 2% на годишна база,  показват експресните оценки* на Националния статистически институт (НСИ).

Според тях за първото тримесечие на 2015 г. БВП в номинално изражение достига 17,141 млрд. лв.

Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2015 г. е 14,480 млрд. лв. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (85,8%), което в стойностно изражение възлиза на 14,711 млрд. лв. През първото тримесечие на 2015 г. бруто капиталообразуването възлиза на 3,430 млрд. лв. и заема 20% относителен дял в БВП.

Тримесечни данни

През първото тримесечие на 2015 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2014 г. брутната добавена стойност нараства с 0,6%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2015 г. принос за регистрирания икономически растеж имат износът на стоки и услуги - с 1,2% и бруто образуването в основен капитал - с 0,4%.

Годишни данни

През първото тримесечие на 2015 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 1,8%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 0,6%. Бруто образуването на основен капитал отчита ръст през първото тримесечие на 2015 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година с 2,6%. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 9,1 и 4,9%.

*Експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ