Вдигането на минималната заплата – риск за младежите

Вдигането на минималната заплата – риск за младежите

Вдигането на минималната работна заплата изхвърля от пазара на труда младежите и ниско квалифицираните хора, затова е необходим нов метод за изчисление. Това коментира в ефира на „Фокус“ Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика.

„Работодателите в общия случай са изключително притеснени от това постоянно вдигане и се принуждават да работят или в сивия сектор, или въобще да не наемат хора, или да съкращават ниско квалифицирани хора. Няма как минималната работна заплата вече да достига над 60% от средната в редица области“, заяви Николова.

Според нея това огромно съотношение между минимална и средна работна заплата няма нищо общо със средноевропейското съотношение и налага едни огромни и все по-бързо повишаващи се разходи за труд за работодателите.

„Освен че е необходима някаква методика, която да обвързва ръста на минималната работна заплата с обективни макроикономически показатели като ръст на икономиката, ръст на средната заплата, необходимо е да се отчитат и тези регионални различия и там, където минималната работна заплата е много близко до средната заплата, въобще тя да не се вдига или да са вдига с много по-нисък процент“, категорична е Десислава Николова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ