Доларовият индекс отново тръгна нагоре

Доларовият индекс отново тръгна нагоре

Доларовият индекс отново тръгна нагоре

Доларът поскъпна спрямо кошница от други основни валути, благодарение на позитивните икономически доклади, които излязоха вчера, съобщава Investing.com.

В четвъртък стана ясно, че миналата седмица заявленията за получаване на помощи за безработни са намалели с 12 000, до 267 хиляди , което говори за стабилизиране на трудовия пазар.

Друг доклад сочи, че през юни производствената дейност в средноатлантическия регион на САЩ се е разширила с най-бързите си темпове от последните 6 месеца.

Данните показват, че през май цените на основните потребителски стоки са се повишили най-скоростно през последните 2 години, изкачвайки се с 0,4% след априлското увеличение от 0,1%. Но икономистите бяха прогнозирали ръст от 0,5%, а инфлацията все още е под 2-процентната цел на Федералния резерв.

Вчера доларът загуби от стойността си под натиска на занижените прогнози на Фед за икономическия ръст на страната и за повишаването на основния лихвен процент.

Днес доларовият индекс скочи с 0,32% до 94,51 пункта, след като вчера удари месечното дъно от 93,30.

EUR/USD се понижи с 0,48% до 1,1309 в резултат от тревогите за неясното бъдеще на Гърция като част от Еврозоната, след като вчерашната среща между закъсалата държава и европейските представители пропадна.

Срокът за постигането на споразумение между Гърция и кредиторите й изтича на 30 юни, когато Атина трябва да върне на Международния валутен фонд сума в размер на 1,6 милиарда евро.

Ако парите не бъдат преведени, Гърция ще изпадне в несъстоятелност и ще бъде лишена от правото да получава средства от МВФ.

Американската валута отбеляза 0,10% скок спрямо японската йена и британската лира, съответно до 123,07 йени за долар и 1,5862 долара за лира.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ