Охлаждане на доларовия ентусиазъм

Охлаждане на доларовия ентусиазъм

Отсъствието на западните инвеститори в петък, когато пазарите в САЩ и Европа бяха затворени за Великден, не спря реакцията на валутите след публикуването на слабите данни за щатската безработица. Броят на новите работни места в страната се оказа по-нисък от прогнозите на анализаторите и това подкрепи покупките на евро.

Единната валута скочи с повече от цент след новината и в края на европейската сесия в петък се търгуваше на равнището от 1.10 долара. Спекулантите преоценяваха шансовете да бъде отложено повишаването на лихвите в САЩ, което досега беше основната причина за покупки на долари. Безработицата се запази без промяна, което се дължи на по-ниското присъствие на американците на пазара на труда – също фактор в подкрепа на тезата за забавяне на щатската икономика.

Сред определено негативните новини бяха данните за бизнес климата в промишлеността, а намалението на дефицита във външната търговия показва слабост и в износа на САЩ. Европа, обаче, продължи да отчита подобрение на индустрията си и това е основната причина в средата на седмицата да започне постепенно поскъпване на еврото.

Тенденцията вероятно ще се запази и след възстановяването на нормалната работа на пазарите във вторник, защото изненадата в данните за пазара на труда в САЩ често е сигнал за по-продължително движение на валутите. Споразумението с Иран за ядрената програма на страната беше другата основна новина за пазара, която би трябвало да намали геополитическия риск. Но липсата на съществена реакция подсказва, че споразумението не е притеснявало съществено пазарните играчи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ