Поевтиняването на долара се забавя

Поевтиняването на долара се забавя

Поевтиняването на долара се забавя

Щатската валута загуби един цент от стойността си спрямо еврото през миналата седмица, но регистрира още по-големи загуби спрямо японската йена. Динамиката на пазара беше много силна, а поведението на валутите показа предпочитанията на инвеститорите към безрискови активи. Мотивът за продажбите на долари, особено спрямо японската валута, е продължаващият спад на фондовите пазари и на цените на суровините.

Състоянието на борсите е близо до паника, а най-силно страдат акциите на европейските банки. Стигна се дори до завръщане на темата за излизането на Гърция от еврозоната и за финансовите проблеми на страните от периферията. Това не попречи на еврото да се покачва през седмицата и дори да достигне най-високите си нива от октомври досега.

Динамиката с долара се засили и от редовният доклад на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън пред законодателите в САЩ. Неубедителното й представяне на политиката на централната банка първо доведе до ръст на валутата, който в последствие отново се обърна в силни разпродажби на долари. Федералният резерв ще забави увеличението на лихвите, но засега няма да предоставя нови стимули за икономиката.

Негативните лихвени проценти в Япония и Европа вече стават нормалната финансова среда, но това не помага на долара. Корекцията на пазарите ще продължи да натиска надолу щатската валута в близките няколко седмици, въпреки че за криза не може да се говори и много скоро борсовите индекси ще обърнат посоката си. Единната валута се търгуваше на нивото от 1.1240 долара в края на европейската сесия в петък. По-добрите данни за търговията на дребно в САЩ успяха да подкрепят долара преди края на седмицата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ