Чуждестранните инвестиции са се увеличили над 3 пъти

Чуждестранните инвестиции са се увеличили над 3 пъти

Преките чуждестранни инвестиции са се увеличили 3,5 пъти през първото тримесечие на 2015 г., показват данни на Агенцията за чуждестранни инвестиции.

„За първото тримесечие преките чуждестранни инвестиции са в размер на 317,3 млн.евро, което се равнява на 0,7% от БВП. В сравнение с периода януари–март 2014 година, когато инвестициите бяха 89 млн. евро, ръстът е повече от 3 пъти”, посочи пред БНТ Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

По думите му само за март в България има ръст на инвестициите в размер на 52,8 млн. евро.

В процес на сертифициране в момента са инвеститори, които ще донесат над 400 млн. лева и около 3000 нови работни места за следващите 2-3 години, подчерта още изпълнителният директор на БАИ.

Най-много преки инвестиции у нас са от Холандия и Белгия. Прогнозите за следващите години обаче не са много оптимистични. Според икономиста Лъчезар Богданов кризата е показала нуждата от вложения в нови сектори и вече се наблюдава движение в тази посока, но засега то е много плахо.

„България започва последните няколко години да привлича друг тип инвеститори, различни от тези, които имахме от преди десетина години – много повече концентрация върху преработващата индустрия. Виждаме и много силно разширение на сектора на бизнес, услугите, на IT услугите. Преките чуждестранно инвестиции 2-3 години поред се стабилизираха на едни нива около 1,2 млрд -1,3 мрлд. евро. Притеснителното е, че тези ниски нива на чужди инвестиции всъщност не стимулират и не позволяват по-бърз икономически растеж”, посочи Богданов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ