Банки в еврозоната изпитват недостиг на собствени средства

Банки в еврозоната изпитват недостиг на собствени средства

Банки в еврозоната изпитват недостиг на собствени средства

Повечето водещи банки в еврозоната са постигнали целта, която предвижда чрез поемане на дълг да допълнят предпазните си капиталови буфери, които се използват при случаи на криза. Някои от тях обаче трябва да направят повече, за да гарантират, че ще могат бързо да се справят, ако настъпи кризисна ситуация. Това обяви днес Единният съвет за преструктуриране (SRB) - регулаторен орган към ЕС, цитиран от Ройтерс. 

Кризата в САЩ, при която през март се стигна до банкови фалити, както и придобиването на изпадналата в сериозни финансови затруднения швейцарска банка Credit Suisse от страна на нейния конкурент UBS, показват, че банките и регулаторните органи трябва да повишат своята готовност за реакция при кризи, които се развиват бързо, посочва европейският регулатор.

Механизмът MREL, който задължава банките, които са част от Европейския банков съюз, да поддържат "допустими задължения и достатъчни собствени средства", бе създаден в отговор на глобалната финансова криза през 2008 г. Тогава се наложи правителствата на редица страни да спасяват банки, използвайки обществени средства, припомня Ройтерс, цитирана от БТА. 

Недостигът при предпазните капиталови буфери (на банките, които са обект на регулация - бел. ред.) се равнява на 0,3 на сто от общия размер на рисковите експозиции или 20,5 милиарда евро.

До момента банките са поели дългове в размер на около 2,7 трилиона евро, като 24 от тях не са изпълнили критериите на механизма MREL за "достатъчни собствени средства". На 14 от тези банки е дадена отсрочка, за да изпълнят тази цел, се казва в съобщението на европейският регулатор.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Сингапур замрази активи за 2 млрд. долара по най-голямото разследване за пране на пари
Германската издателска група Axel Springer се включи в наддаването за Telegraph Media Group
Асена Сербезова ще съди здравния министър Хинков за спекулации и лични нападки
Камшикът на Индиана Джоунс и костюмът на Леонардо ди Каприо от „Титаник“ отиват на търг за 200 000 паунда
Имаме споразумение с протестиращите, внасяме го в парламента, обяви Денков
Тежки преговори без ясен финал между управляващите и протестиращите миньори (допълнена)
Google започна производство на лаптопи в Индия заедно с Hewlett Packard
Проблемите на ВиК сектора у нас през погледа на инвеститорите, общините и държавата