Банкман-Фрайд се е съгласил да бъде екстрадиран в САЩ

Банкман-Фрайд се е съгласил да бъде екстрадиран в САЩ

Банкман-Фрайд се е съгласил да бъде екстрадиран в САЩ

Основателят и бивш главен изпълнителен директор на фалиралата крипто борса FTX Сам Банкман-Фрайд се е съгласил да бъде екстрадиран в САЩ, предава Би Би Си.

30-годишният мъж, който живее на Бахамите, е обвинен в извършването на „една от най-големите финансови измами в историята на САЩ“, посочват американските власти.

Източник, близък до Банкман-Фрайд, който отрича обвиненията, е казал пред Би Би Си, че той се е съгласил да бъде екстрадиран.

FTX обяви фалит през ноември, оставяйки много хора без възможността да изтеглят средствата си от борсата. Според съдебна декларация FTX дължи на своите 50 най-големи кредитори почти 3,1 млрд. долара.

Засега не е ясно кога Банкман-Фрайд ще бъде екстрадиран в САЩ след ареста му на 12 декември. Сред най-сериозните обвинения срещу него е, че е използвал милиарди долари клиентски средства, за да подкрепи своята инвестиционна търговска компания Alameda.

Миналата седмица Деймиън Уилямс, американският прокурор за Южния окръг на Ню Йорк, каза, че Банкман-Фрайд е обвинен в една от най-големите измами в историята на САЩ.

Основателят на FTX също беше обвинен в използване на „десетки милиони“ неправомерно придобити приходи за незаконни вноски за политически кампании както на демократите, така и на републиканците.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) заяви, че човекът, който преди беше наричан „Кралят на крипто“, е построил „къща от карти на основата на измама“.

Банкман-Фрайд обаче се опита да се дистанцира от обвиненията в незаконна дейност и в интервю за Би Би Си преди ареста си каза: „Не съм извършил съзнателно измама. Не мисля, че съм извършил измама. Не исках нищо от това да се случи. Със сигурност не бях толкова компетентен, колкото си мислех“.

Банкман-Фрайд също отрече обвиненията, че трябва да е бил наясно с това, че Alameda Research използва средства на клиенти на FTX.

FTX имаше приблизително 1,2 милиона регистрирани потребители, които използваха борсата, като днес много от тях се чудят дали някога ще си върнат парите, хванати в капан в цифровите портфейли на FTX.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ