Борсов наблюдател: Предстои ли коледен растеж на борсите?

Борсов наблюдател: Предстои ли коледен растеж на борсите?

Борсов наблюдател: Предстои ли коледен растеж на борсите?

Данните за инфлацията в САЩ ще са ключови за представянето на борсите през тази седмица. Причината е, че централните банкери остават нащрек към покачването на цените в икономиката и това се отразява на поведението на пазара на облигации.

Именно слабият интерес за покупки на дългосрочните правителствени книжа на аукциона миналата седмица доведе до разпродажби на акции. За инвеститорите това означава, че се връщат страховете от високите лихви за дълго време и съответно за негативното им отражение върху корпоративните печалби.

Бившият еднорог за десетки милиарди WeWork обяви фалит и с това е ново доказателство, че ефектите от лихвите тепърва ще се проявяват на пазарите. Но пазарите навлизат в позитивен период от годината, когато индексите регистрират покачване. Интересът към акциите остава силен, въпреки че доходността по облигациите е значително над инфлацията.

Резултатите на американските компании надхвърлиха очакванията на анализаторите и ръстът на печалбите е с 4% нагоре през третото тримесечие спрямо година по-рано. Това създаде предпоставки за повишаване на прогнозите за растежа на печалбите през първата половина на следващата година. И обичайно става причина за активизиране на покупките на акции в края на годината.

Фонд мениджърите също започват да купуват книжата на най-добре представящите се компании. Сега това са големите технологични компании, но силният растеж на целия пазар в края на миналата седмица показва, че към тя се включват все повече акции. И за да говорим за устойчиво покачване на индексите, е необходимо тази тенденция да продължи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ