Доларът отново е крал, докато страховете от рецесия разтърсват световните пазари

Доларът отново е крал, докато страховете от рецесия разтърсват световните пазари

Доларът отново е крал, докато страховете от рецесия разтърсват световните пазари

Комбинацията от страхове за глобалния растеж, агресивното увеличение на лихвите на Федералния резерв и слабостта на еврото доведе до поскъпването на щатския долар до най-високото му ниво от около 20 години, като според някои инвеститори възходът на зелените пари може да продължи, пише Сакиб Икбал Ахмед за Ройтерс.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест водещи валути, е нараснал с 12% през 2022 г. и е на път да запише най-доброто си представяне от 2014 г. Индексът регистрира ръст през 7 от последните 10 години.

Множество фактори стимулират повишението на долара. Инвеститорите вярват, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти с по-бързо темпо от много други водещи централни банки, тъй като е изправен пред най-лошата инфлация в САЩ от десетилетия, което прави долара по-привлекателен за инвеститорите, търсещи доходност.

В същото време някои анализатори се притесняват, че монетарното затягане от Фед и други централни банки рискува да хвърли световната икономика в рецесия. Други участници на пазара държат долари, защото вярват, че Съединените щати ще устоят на задаващия се глобален спад по-добре от редица други страни.

Зелените пари се повишиха спрямо всички валути от Г-10, като японската йена понесе най-тежки щети, тъй като Японската централна банка засега се противопоставя на вълната от затягане на паричната политика сред глобалните централни банки.

Ралито на долара на фона на рискове от глобалната рецесия се комбинираха с нарастващите европейски цени на газа, за да тласнаха еврото близо до паритет със зелените пари. Към 15:30 часа българско време едно евро се разменя за 1,0183 щатски долара.

Ако Фед продължи да вдига лихвите, дори след като и Съединените щати са изпаднали в рецесия, еврото може да падне до 0,95 спрямо долара, което е спад от около 7% от сегашното ниво, пише Джордж Саравелос от Deutsche Bank.

„Все още не желаем да стигаме дотам, но през последните две седмици има ясно влошаване на глобалната и специфичната за еврото перспектива за растеж, което според нас оправдава ралито на долара“, пише той.

Кит Джукес, ръководител на валутната стратегия в Societe Generale, също вярва, че доларът може да спечели от глобална рецесия.

„Страхът от рецесията е глобален и не се влияе от данните в САЩ“, пише той в бележка, публикувана по-рано тази седмица. „Ако икономическите данни на САЩ са слаби, ще очакваме тези на Европа да бъдат също толкова лоши“, посочва той.

Историята показва, че доларът има тенденция да се покачва през месеците, водещи до първото повишение на лихвените проценти в циклите на увеличени, преди да отслабне след последвалите повишения.

Засега обаче доларът показва малко признаци на забавяне. Доларовият индекс се повиши с 8%, откакто Фед повиши лихвите на 16 март - първото увеличение от декември 2018 г.

Силният долар обаче може да помогне на Фед да се бори с инфлацията, като направи вноса по-евтин. В същото време това прави продуктите на износителите от САЩ по-малко конкурентоспособни в чужбина, като същевременно оказва натиск върху финансите на американските компании, които трябва да конвертират своите чуждестранни печалби в долари.

През юни Microsoft понижи прогнозата си за печалба и приходи за четвъртото тримесечие, присъединявайки се към редица американски компании, които предупредиха, че могат да понесат удар от по-силните зелени пари.

Силата на долара е придружена от рязко покачване на нестабилността на валутния пазар, докато търговците се опитват да бъдат в крак с бързо променящата се среда на глобалните лихвени проценти.

Индексът на валутната волатилност на Deutsche Bank, който измерва очакванията за колебанията на валутните пазари, последно бе на ниво от 11,09 пункта, което е най-високата му стойност от март 2020 г.

Спекулантите на международния паричен пазар изглежда очакват допълнителни печалби за долара, като нетните бичи залози за щатския долар са в размер на 13,62 млрд. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ