ЕЦБ засилва сътрудничеството с шест страни от ЕС, които не са в еврозоната

ЕЦБ засилва сътрудничеството с шест страни от ЕС, които не са в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) сключи многостранен „Меморандумът за разбирателство“ (MoU) с националните компетентни органи (НКО) на шест държави-членки на ЕС, които не са част от европейския банков надзор, става ясно от сайта на централната банка.

Меморандумът за разбирателство ще осигури рамка за страните шестте страни извън еврозоната - Чехия, Дания, Унгария, Полша, Румъния и Швеция за споделяне на информация и координиране на надзорните дейности.

Споразумението има за цел по-нататъшно засилване на надзорното сътрудничество на европейско ниво.

„Меморандумът за разбирателство също така насърчава ЕЦБ и националните компетентни органи да се информират взаимно за планирани мерки, които може да са от значение за задачите на друг орган. Това може да помогне за намаляване на рисковете от фрагментация на европейските банкови пазари във времена на стрес“, се посочва в съобщението на ЕЦБ.

ЕЦБ има желание да засили сътрудничеството с НКО на държавите от ЕС, които не участват в европейския банков надзор, тъй като техните банкови сектори са значително взаимосвързани. Някои банки под надзора на ЕЦБ имат дъщерни дружества или значителни кредитни експозиции към тези държави-членки и извършват значителна част от дейността си там. В същото време някои институции, базирани в неучастващи в надозра страни, също имат значително присъствие в юрисдикции, контролирани от европейския банков надзор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ