Financial Times.: Броят на корпоративните фалити в развитите страни расте с двуцифрени темпове

Financial Times.: Броят на корпоративните фалити в развитите страни расте с двуцифрени темпове

Financial Times.: Броят на корпоративните фалити в развитите страни расте с двуцифрени темпове

Високите лихвени проценти и прекратяването на мащабната държавна помощ, която беше предоставена на компаниите по време на пандемията COVID-19, нанесоха тежък удар върху бизнеса в повечето страни с развита икономика, което доведе до двуцифрен ръст на броя на фалитите, пише в. Financial Times.

Така броят на корпоративните фалити в САЩ за финансовата година, приключила на 30 септември, се е увеличил с 30% в сравнение със същия период година по-рано.

В Германия, чиято икономика е най-голямата в Европа, броят на фалиралите компании за периода януари-септември се е увеличил с 25%. Двуцифрени темпове на нарастване са регистрирани всеки месец от юни насам, съобщи статистическата служба на страната.

По данни на статистическата служба на Европейския съюз броят на обявените в несъстоятелност дружества в страните от общността е нараснал с 13% през януари-септември до най-високото ниво от осем години насам. Във Франция, Нидерландия и Япония броят на несъстоятелността се е увеличил с над 30% на годишна база през октомври. В Англия и Уелс броят на случаите на несъстоятелност през януари-септември достигна най-високото си равнище от 2009 г. насам.

Наскоро Организацията за икономическо сътрудничество и развитие съобщи, че корпоративната несъстоятелност в редица държави, включително скандинавските страни Дания, Швеция и Финландия, е надхвърлила нивата от световната финансова криза през 2008-2009 г.

Според Нийл Шиъринг, главен икономист в Capital Economics, основните отрицателни фактори са "разходите за обслужване на дълга и отмяната на пандемичната помощ, както и високите сметки за енергия, особено в енергоемките сектори".

Според анализаторите най-много фалити са регистрирани в секторите на транспорта и хотелиерството .

Нийл Шиъринг предупреди, че тенденцията за влошаване на платежоспособността на компаниите ще продължи, тъй като през следващите месеци много предприятия ще трябва да рефинансират дълг при по-високи лихвени проценти, дори и при очакванията, че повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки вече е достигнало своя връх.

Експертите смятат, че рязкото увеличаване на броя на фалитите ще окаже натиск върху глобалната икономическа активност и растежа на заетостта през следващите няколко години.

Международната рейтингова агенция Moody's очаква броят на фалитите на компании със спекулативен рейтинг в световен мащаб да продължи да нараства през 2024 г., след като през октомври вече надхвърли средния за последните години.

Германският застраховател Allianz прогнозира, че ръстът на несъстоятелността в световен мащаб ще достигне 10% през следващата година, в сравнение с 6% през 2023 г. Най-силно засегнати ще бъдат секторите на хотелиерството, транспорта и търговията на дребно.

"Наблюдаваме увеличение на корпоративните несъстоятелности в почти всички страни", каза Максим Лемерле, водещ анализатор в Allianz Research.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ