Financial Times: Таен клуб управлява европейските финанси

Financial Times: Таен клуб управлява европейските финанси

Financial Times: Таен клуб управлява европейските финанси

В Европа от няколко десетилетия съществува таен клуб на най-големите финансисти и банкери, в който се провеждат срещи с лидери на различни държави и председатели на централни банки, съобщава в. Financial Times (FT).

Последната до момента среща на този клуб на най-големите финансисти и банкери в Европа според изданието е била проведена през октомври 2023 г. в хотел Dolder Grand в Цюрих.

Събитието е продължило три дни и на него са присъствали швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер и управителят на Швейцарската централна банка Томас Жордан. Financial Times твърди, че на срещата са били обсъдени фалитът на швейцарската банка Credit Suisse, сливането ѝ с UBS през пролетта на 2023 г., както и "редица други въпроси".

Според Financial Times затвореният клуб на банкери и чиновници е създаден под егидата на организацията "Международен институт за банкови изследвания" (IIEB) през 1950 г. в Париж. По време на срещите на клуба ръководителите на най-големите европейски банки могат да обсъждат сливания и придобивания и формирането на глобалната политика зад кулисите. По правило събитията се провеждат в луксозни хотели и дворци в поверителен режим: аудио- и видеозаписът на клубните срещи е забранен, графикът на срещите и пълният състав на участниците в тях също са засекретени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ