Фондът за спасяване на гръцката държавна банка продаде 9% от Alpha bank на Unicredit

Фондът за спасяване на гръцката държавна банка продаде 9% от Alpha bank на Unicredit

Фондът за спасяване на гръцката държавна банка продаде 9% от Alpha bank на Unicredit

Гръцкият държавен спасителен фонд за банки HFSF съобщи, че е продал своя дял от 9% в Alpha Bank на UniCredit за 293,5 милиона евро (314 милиона долара) след подобрена оферта от италианската банка, предава Ройтерс

UniCredit обяви миналия месец, че ще стане най-големият инвеститор на Alpha Bank, като закупи 9% дял, собственост на гръцката HFSF. Като част от сделката банковата институция също се съгласи да придобие по-голямата част от румънския бизнес на Alpha за 300 милиона евро.

Придобиването на 9-процентния дял от UniCredit е в акции на цена от 1,39 евро всяка, което представлява премия от 9,4% спрямо цената на затваряне на акциите в последния ден на търговия преди първоначалното обявяване.

Акциите в Alpha затвориха на 1,27 евро всяка на 20 октомври, петък, преди UniCredit да разкрие сделката, която включва и търговско партньорство за разпространение на финансови продукти на клиенти на Alpha.

Гърция привлича значителни инвестиции, след като икономиката ѝ показа признаци на растеж, което даде основание на S&P Global да повиши рейтинга на страната до инвестиционен клас през октомври.

Гръцкият държавен фонд продаде миналия месец своя дял от 1,4% в Eurobank и се очаква да продължи с продажбата на около 20% от National Bank през следващите дни. Той придоби дялове в четирите най-големи кредитора през миналото десетилетие, като инжектира около 50 милиарда евро, за да ги рекапитализира по време на финансовата криза в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ