Гърция получи инвестиционен рейтинг от агенция Fitch

Гърция получи инвестиционен рейтинг от агенция Fitch

Гърция получи инвестиционен рейтинг от агенция Fitch

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши снощи дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция в чуждестранна валута от  ‘BB+‘ (латински букви) до ‘BBB-’ със стабилна перспектива, като по този начин агенцията върна на страната инвестиционния рейтинг, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА. 

Fitch Ratings е четвъртата рейтингова агенция (от тези, с които работи  Европейската централна банка), която дава инвестиционен рейтинг на гръцките облигации, след като Scope Ratings направи това през август, DBRS Morning Star – през септември и S&P Global Ratings – през октомври.

Fitch е и втората от трите най-големи американски кредитни агенции (след S&P Global Ratings), която връща на Гърция инвестиционния рейтинг, като по този начин позволява на повече институционални инвеститори да купуват гръцки облигации. Това предполага увеличаване на притока на капитали и съответно намаляване на разходите по заемите на гръцката държава и компаниите, се посочва в доклада на рейтинговата агенция. 

Положителната динамика на гръцкия дълг, ангажимента за фискална консолидация, както и предвиденото рязкото намаляване на държавния дълг като дял от БВП, са сред причините, които Fitch Ratings посочва за повишаването на кредитния рейтинг на Гърция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ