Големите банки на Уолстрийт заплашват да напуснат финансов съюз за борба с климатичните промени

Големите банки на Уолстрийт заплашват да напуснат финансов съюз за борба с климатичните промени

Големите банки на Уолстрийт заплашват да напуснат финансов съюз за борба с климатичните промени

Големите банки на Уолстрийт заплашиха да напуснат финансовия съюз на специалния пратеник на ООН за климатичните действия и финанси Марк Карни поради правни рискове, съобщи в. „Файненшъл таймс“ , цитиран от Ройтерс.

От изданието се позовават на информирани източници, участващи във вътрешни преговори.

Morgan Stanley, JPMorgan и Bank of America са сред банките, които обмислят оттегляне от финансовия съюз, тъй като се страхуват да не бъдат съдени заради строгите ангажименти на алианса за декарбонизация.

Глазгоуският финансов алианс за Net Zero, създаден през 2021 г. от бившия управител на Английската централна банка Марк Карни, е коалиция от мениджъри на активи, банки и застрахователни компании, представляващи активи на стойност 130 трлн. долара, насочена към справяне с проблемите, свързани с изменението на климата.

Някои членове на алианса наскоро казаха, че „се чувстват притеснени от по-строгите климатични критерии на ООН и се притесняват от правните рискове от участието си в съюза“.

От JPMorgan са отказали коментар, а от Morgan Stanley i Bank of America не са отговорили незабавно на исканията на Ройтерс за коментар.

Правните отдели на банките са особено разтревожени относно правилата на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) относно разкриването на рискове за климата, се казва в статията на „Файненшъл таймс“. Скоро SEC ще иска от компаниите да дават в годишните си доклади отчет за управлението на риска и стратегията по отношение на изменението на климата.

Банкерите също се оплакаха, че поставените им изисквания не са подкрепени от достатъчно правителствени действия по изменението на климата и че има по-малко членове в съюза от страните с най-големи въглеродни емисии в света като Китай, Русия и Индия.