Хампарцумян: Периодът на свръхниски лихви приключва

Хампарцумян: Периодът на свръхниски лихви приключва

Хампарцумян: Периодът на свръхниски лихви приключва

Може да очакваме в следващите месеци основната лихва да се повиши над 1% - 1,5%, може и нагоре. Не е толкова страшно. Това заяви в ефира на NOVA NEWS банкерът Левон Хампарцумян, като напомни, че преди предишната криза тя е била 3%. Повод за коментара му е повишението на лихвените проценти, което на Европейската централна банка прие за пръв път от 11 години в опит да укроти инфлацията в еврозоната.

"Очаква се стъпка по стъпка да стигнем до ситуация, в която инфлацията да наближи 2%", посочи той. 

Хампарцумян обаче обясни, че нас ни интересува повече какви ще са лихвите, които ще плащаме по кредитите си. А това зависи от политиката на банката и апетита ѝ да поеме риск, както и от самия профил на кредитополучателя.

Банкерът напомни, че сме имали лихви върху потребителските кредити и върху ипотеките над 10% и хората са продължавали да взимат кредити. "Това, което ние искаме, е предсказуемост, устойчивост и относително ниски лихви. Но този период на свръхниски лихви практически вече приключва", потредупреди Хампарцумян.

Бързият му анализ на икономическата ситуация у нас гласи: "Българската икономика все още е в растеж. Платежният баланс се влошава. Имаме все още висока заетост. Това, което трябва да правим, е независимо от политическите турбуленции, да се опитаме да поцизионираме България като предвидимо място за правене на бизнес". Трябва да се говтим за трудни ситуации, а ако се окажат по-леки, ще ни е по-леко, заключи той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ