Инвеститорите се опасяват, че сезонът на отчетите ще предизвика нови разпродажби на акции

Инвеститорите се опасяват, че сезонът на отчетите ще предизвика нови разпродажби на акции

Инвеститорите се опасяват, че сезонът на отчетите ще предизвика нови разпродажби на акции

Предстоящият сезон на корпоративните печалби може да предизвика нов рязък спад на глобалните цени на акциите, като прогнозите за печалбите изглеждат твърде оптимистични предвид нарастващите рискове от рецесия, предупреждават инвеститори и анализатори.

След като загубиха стойност от над 20 трилиона долара, откакто достигнаха рекордни върхове през януари, световните акции са заседнали в мечи пазар, тъй като големите централни банки се борят да спрат нарастващата инфлация, без да сринат новозародилия се растеж, предава Ройтерс.

Оценките са паднали под историческите средни стойности, което може да изкуши ловците на изгодни сделки. Въпреки това, неотдавнашните предупреждения за печалбите от американските търговци на дребно Target и WalMart и големите печеливши от периода на пандемията като Zalando и B&M, карат търговците да се тревожат за поредица от понижения, тъй като потребителите ограничават разходите.

Еманюел Ко, стратег в Barclays, каза, че корпоративните печалби "могат да заменят оценките на акциите като следващия двигател на пазара".

Според британската банката  високите очаквания за печалби "оптически намаляват" оценките на компанията до нива, които могат да подведат инвеститорите.

"Има много малко ревизии надолу на корпоративните печалби, все още има твърде много оптимизъм. Ето защо очакваме нова корекция, когато печалбите бъдат публикувани. На фона на тази волатилност, човек наистина рискува да понесе тежки загуби", каза Франческо Кудрано, съветник в Simplify Partners. Той каза, че фирмата му е намалила експозицията на капитала и е увеличила паричните средства в очакване на 15-20% спад на пазара.

JP Morgan дава начало на сезона на отчетите в САЩ в четвъртък следващата седмица, а сезонът в Европа започва седмица по-късно.

"Негативните предварителни данни могат да се появят сега по всяко време. Приходите и маржовете са изложени на риск", каза Ерик Джонстън, ръководител на капиталови деривати и кръстосани активи в Cantor Fitzgerald. "Не виждаме сценарий, при който Фед да е в състояние да се оттегли от вдигането на лихвите за поне четири месеца, дори когато растежът отслабва и акциите да се понижат рязко", добави той, визирайки настоящия цикъл на повишение на лихвите на Фед.

Вероятността глобалните корпоративни печалби да бъдат по-високи след една година спадна до 37% - най-ниското равнище от края на 2015 г. насам, сочат данни на Absolute Strategy Research. Компанията е анкетирала инвеститори, управляващи активи на стойност 5,2 трилиона долара за техните очаквания за пазара.

Същото проучване установи рекордно ниска вероятност от 53% възвращаемостта на инвестициите в акции да надмине тази на облигациите през следващите 12 месеца.

Редица икономисти повишиха прогнозите си за вероятността от рецесия в Съединените щати и Европа, като посочиха  агресивното повишаване на лихвените проценти и войната в Украйна като причини за решението си.

Според Refinitiv корпоративните печалби в Европа вероятно ще се повишат с 15,2% през 2022 г. и с 4,1% през 2023 г., докато в Съединените щати ръстът ще е с 10,8% и 9,1%.

Barclays очаква спад от 8% за европейския индекс STOXX 600 до 380 пункта. U.S. Bank Wealth Management намали прогнозата си за индекса S&P 500 в края на годината с 16% до 4050 пункта.

"Рязкият спад на реалните доходи, влошаващата се глобална икономическа активност, продължителната война и несигурността са причини за безпокойство", каза Микеле Морганти, старши стратег в Generali Investments, прогнозирайки възможни съкращения на прогнозите за печалбите за втората половина на 2022 г. и 2023 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ