Китай планира да пусне допълнителна емисия държавни облигации за $137 млрд.

Китай планира да пусне допълнителна емисия  държавни облигации  за $137 млрд.

Китай планира да пусне допълнителна емисия държавни облигации за $137 млрд.

Китайските власти обмислят допълнително пласиране на държавни облигации на стойност най-малко 1 трилион юана (137 милиарда долара) тази година, за да съберат средства за нов кръг от стимули и да помогнат на икономиката да постигне целта си за растеж. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Пекин планира по-специално нови инвестиции в инфраструктура, включително проекти за опазване на водата, казват източниците.

Ако бъдат пласирани допълнителни държавни облигации, бюджетният дефицит на Китай ще надхвърли тавана от 3% от БВП, определен от властите на страната през март, отбеляза един от източниците.

Китайските власти може да разкрият планове за емитиране на допълнителни държавни облигации този месец, каза друг източник.

Подобно решение би отбелязало промяна в позицията на китайските власти, които досега избягваха мащабни фискални стимули, въпреки задълбочаващата се криза на жилищния пазар и дефлационния натиск. Тези фактори застрашават постигането на целта от 5% ръст на БВП в Китай тази година, твърдят експерти.

„Специалното емитиране на допълнителни държавни ценни книжа от китайското правителство ще му даде повече ресурси за постигане на по-бърз и по-устойчив икономически растеж“, казва Брус Пан, главен икономист в Jones Lang Lasalle Inc. „Икономическото възстановяване на Китай може да бъде щафета, която започва с инфраструктурни инвестиции и след това ще настигне бизнес и потребителските разходи."

Слабият икономически растеж в Китай се отразява негативно както върху китайските акции и цените на суровините, така и например върху резултатите на международни компании, включително производителя на спортни стоки Nike Inc. и LVMH, която произвежда луксозни стоки.

Пекин отдавна се опитва да поддържа бюджетния си дефицит под 3% от БВП, отчасти за да контролира финансовите рискове. Напоследък обаче както мозъчни тръстове, свързани с местното правителство, така и световни експерти призовават Китай да повиши тавана на дълга си.

Плановете за издаване на допълнителни облигации, които се разглеждат от Министерството на финансите на Китай и Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), подлежат на окончателно одобрение от Държавния съвет на Китай, казаха източниците.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ