Кои държави са най-големите притежатели на американски външен дълг?

Кои държави са най-големите притежатели на американски външен дълг?

Кои държави са най-големите притежатели на американски външен дълг?

По-рано тази година Съединените щати достигнаха лимита си за държавен дълг от 31,4 трилиона долара, което доведе до задействането на т. нар. извънредни мерки от Министерството на финансите, за да може то да продължи да поддържа платежоспособността на федералното правителство, докато таванът не бъде вдигнат.

Макар че по-голямата част от дълга се от кредитори в рамките на територията на страната, не малък дял е притежаван от други страни. Според данни към декември 2022 г. САЩ дължат на чуждестранни инвеститори 7,3 трлн. долара от общата сума.

Тези задължения са под формата на държавни ценни книжа - едни от най-ликвидните активи в света. Централните банки ги използват за резерви в чуждестранна валута, а частните инвеститори се обръщат към тях по време на периоди на несигурност поради ниския риск от неизпълнение.

Отвъд тези причини, чуждестранните инвеститори могат да купуват държавни ценни книжа като средство за съхранение на стойност. Те често се използват като обезпечение по време на определени международни търговски трансакции. Държавите може да ги ползват и като помощен инструмент за при управлението на политиката на обменния курс.

Сайтът VisualCapitalist.com е подготвил инфографика, която показва най-големите притежатели на американски външен дълг според данни от Министерството на финансите на САЩ:

На първо място е Япония, която държи 1,1 трлн. долара американски дълг. Япония изпревари Китай като най-голям притежател на американски ДЦК през 2019 г., след като Китай се раздели с около 30% от своите притежания в рамките на четири години. Това разтоварване на облигации от страна на Китай е начин, по който страната може да управлява обменния курс на юана. Китай обаче запазва второто място в класацията с около 867 млрд. долара американски дълг.

На трета позиция се нарежда Обединеното кралство с 655 млрд. долара, следвано от Белгия с 354 млрд. долара и Люксембург с 329 млрд. долара. Топ 10 допълват Каймановите острови с 284 млрд. долара, Швейцария с 270 млрд. долара, Ирландия с 255 млрд. долара, Тайван с 226 млрд. долара и Индия с 224 млрд. долара.

В цяла Европа общи 13 страни са сериозни притежатели на тези ценни книжа, което е най-голямата регионална концентрация.  Следва Азиатско-тихоокеанския регион с 11 различни притежатели.

Няколко малки нации притежават изненадващо количество дълг на САЩ. С население от 70 000 души, Каймановите острови притежават огромно количество съкровищни облигации в размер на 284 милиарда долара. В Каймановите острови има повече хедж фондове на глава от населението, отколкото във всяка друга нация по света.

Всъщност четирите най-малки нации във визуализацията по-горе – Каймановите острови, Бермудските острови, Бахамските острови и Люксембург – имат общо население от едва 1,2 милиона души, но притежават зашеметяващите 741 млрд. долара в ДЦК.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Apple представи първите си очила за смесена реалност