Кои са най-добрите и и най-лошите  държави за пенсиониране в Европа?

Кои са най-добрите и и най-лошите  държави за пенсиониране в Европа?

Кои са най-добрите и и най-лошите  държави за пенсиониране в Европа?

Преместването в друга държава с цел пенсиониране изисква много внимателно проучване и планиране, като се вземат предвид социалното осигуряване, здравеопазването и финансите. Американската консултантска компания Mercer обяви  внимателно наблюдаван годишен доклад, в който се анализират 47 различни системи за пенсионни доходи по света - като европейските страни често са на първо място, съобщава CNBC.

Всъщност от 2021 г. насам три държави доминират в глобалния индекс на Mercer CFA Institute. А именно: Исландия (средна стойност 84,6), Нидерландия (средна стойност 84,4) и Дания (средна стойност 81,8) се считат за държавите с най-добри пенсионни системи през тези три години.

"И трите имат големи индустриални фондове с дефинирани вноски от работниците и работодателите. Те имат задължителни или квазизадължителни схеми. Тези страни се възползват от добри икономии от мащаба в сравнение с по-фрагментирани пазари като Великобритания за професионално пенсионно осигуряване", заяви пред CNBC Еймиър Уолш, ръководител на отдел "Инвестиции и богатство" в Mercer.

Нидерландия получи най-високата обща стойност на индекса (85,0) тази година благодарение на добрите обезщетения, силната база активи и стабилното регулиране, докато популярни европейски дестинации като Испания, Италия и Хърватия се сблъскаха с някои недостатъци. 

Индексът на Mercer се състои от три подкатегории, в които се оценява пенсионната система: адекватност, устойчивост и интегритет.

Адекватност на доходите

Основна цел на всяка пенсионна система трябва да бъде осигуряването на адекватни доходи за пенсионерите, които по същество представляват мрежа за сигурност. Способността на правителствата да създават стимули за лицата със средни доходи да спестяват за пенсиониране играе важна роля за здравето на всяка система.

Според класацията от ключово значение е и дизайнът на плана за плащане, както и това дали работниците могат да продължат да начисляват обезщетения, когато временно не са на работа, за да се грижат за деца или по болест.

Португалия заема първо място по този показател с резултат от 86,7 точки в последния доклад на Mercer благодарение на своята публична пенсионна система, основана на приходите. Нидерландия е на второ място с резултат от 85,6 точки. И двете системи имат минимален размер на пенсията, което създава мрежа дори за групите с най-ниски доходи. С най-ниска оценка в Европа е Полша, която зае 31-во място в света с резултат 59,8 точки.

Португалия беше обявена за най-добрата европейска държава за пенсиониране и от Moving to Spain, компания за преместване на персонал. В доклад от юни тя класира европейските държави по няколко фактора, като визи, плажове, безопасност и цени на жилищата.

Друг списък на компанията за управление на благосъстоянието Blacktower, публикуван още през 2021 г., класира много по-голям брой европейски държави и постави Беларус на последно място, използвайки няколко ключови фактора.

Интегритет

Пенсионните планове, финансирани от частния сектор, също играят важна роля за стабилността на пенсионната система на дадена страна. Индексът на Мърсър разглежда дали частните пенсионни планове в страните генерират достатъчно стойност за членовете и дали има достатъчно доверие в обществото за тези програми.

Финландия има най-добър резултат по отношение на интегритета с показател 90,9 през 2023 г. На второ място се класира Белгия с резултат от 88,2 точки, а на трето място - Нидерландия с резултат от 87,7 точки. Франция е с най-лоши резултати в Европа с резултат от 54,4 точки. Забележително е, че САЩ също са поставени доста под средното световно ниво с 59,5 точки в тази категория.

Финландия е най-щастливата страна вече шест поредни години.

Според доклада Финландия има резултат за щастие, който значително изпреварва всички останали държави. Финландия също така е класифицирана като "щастливо място" за пенсиониране от индекса на Natixis. Въпреки че не попада в топ 10 на Natixis по общи резултати, Финландия оглавява категорията "качество на живот" на инвестиционната банка за пет поредни години. Високият показател за щастие, високото качество на въздуха, водата и канализацията, както и биоразнообразието са основните фактори, които обуславят първата позиция на Финландия, се казва в доклада.

Норвегия е на първо място в индекса на Natixis за 2023 г., като запазва мястото си от миналата година и може да се похвали с общ резултат от 83%. Швейцария се нарежда на второ място в общия индекс и оглавява категорията "финанси в пенсионна възраст".

Норвегия е най-добре представилата се страна в индекса на Natixis за 2023 г., като запазва мястото си от миналата година и получава общ резултат от 83%. Швейцария се нарежда на второ място в общия индекс и оглавява категорията "финанси в пенсионна възраст".

Устойчивост на системата

Mercer смята, че икономическият растеж на дадена страна в дългосрочен план също играе решаваща роля, тъй като това пряко влияе върху броя на хората в работната сила и размера на спестените пари за пенсиониране. Освен това размерът на дълга на дадена страна и размерът на публичните средства, които тя изразходва за пенсии, влияят върху устойчивостта на пенсионната ѝ система.

Въз основа на тези фактори Исландия има най-устойчивата система в Европа с оценка 83,8. Веднага след нея се нареждат Дания и Нидерландия, съответно с 82,5 и 82,4. Италия има най-ниската оценка в Европа - 23,7, следвана от Испания с оценка 28,5.

Въпреки това Уолш от Mercer отбеляза, че има някои меки фактори, които индексът не взема предвид и които все още могат да направят страни като Италия и Испания популярни дестинации за пенсиониране за много хора.

"Ние се фокусираме много върху пенсионната система, но това не е единственото нещо, което трябва да се вземе предвид. Това е важен баланс. Много зависи и от данъчната система, климата и културата на страната, както и от това дали хората действително могат да бъдат щастливи там", казва тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ