МФ: Икономиката расте с 5% през първото тримесечие

МФ: Икономиката расте с 5% през първото тримесечие

МФ: Икономиката расте с 5% през първото тримесечие

Икономически ръст от 5% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2021 г., отчете финансовото министерство днес. Основен двигател е вътрешното потребление, уточняват от ведомството в публикуван днес пореден доклад.

Потреблението на домакинствата е нараснало с 6.4%, като отчита забавяне в сравнение с предходното тримесечие. Причината е по-високата инфлация, която доведе до по-нисък растеж на реалния разполагаем доход на домакинствата.

Инвестициите отбелязват ръст с 36.3% поради значителен положителен принос на изменението на запасите, докато инвестициите в основен капитал намаляха с 4.4 на сто.

Високият растеж на вътрешното търсене е довел до нарастване на вноса с 14.1%, докато износът на растежът на износа на стоки и услуги се забавя до 7.4%.

Инфлация през май бе 1.3% , сочи анализът на Финансовото министерство. Там е отбелязано, че поскъпването при храни и безалкохолни напитки се забави до 2% спрямо предходния месец, като отново допринесе с най-много за повишението на общия индекс.

Цените на преработените храни се повишиха с 3.5% през месеца, докато тези на непреработените спаднаха с 2.3 сто. Енергийните стоки също имаха съществен принос, след като транспортните горива поскъпнаха с 4.4% спрямо април, следвайки динамиката на петрола на международните пазари. Цената на природния газ също бе повишена с 11.3% през месеца.

Поскъпването при транспортните услуги продължи като следствие от поскъпването на горивата. В доклада е отбелязано, че единствено цените на пакетните почивки са се понижили с 13.1% през май, докато услугите по настаняване и обществено хранене съответно са поскъпнали с 3.2 и 1.9 на сто.  Годишният темп на инфлация се ускори до 13.4%. За това допринесоха най-вече транспортните горива, следвани от преработените храни. Поскъпването им на годишна база през май бе съответно 51.1% и 22.1%, като енергийни и хранителни стоки продължават да формират над 70% от повишението на индекса на годишна база. Базисната инфлация се ускори до 9.7% спрямо година по-рано.

Целия доклад може да прочетете тук.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ