Неспокойното лято на пазарите

Неспокойното лято на пазарите

Неспокойното лято на пазарите

В световното рали на акциите се появяват пукнатини, като сред факторите, които намаляват апетита за риск на инвеститорите след месеци на печалби на капиталовите пазари, са нарастващата доходност на облигациите, повишаващите се цени на енергията и засилените притеснения за китайската икономика.

Индексът MSCI All Country World (.MIWD00000PUS) е спаднал с близо 6% от неотдавнашните си върхове, въпреки че все още държи ръст с 10% за годината. Индексът S&P 500 (.SPX) е спаднал с около 5% този месец, както и европейският индекс STOXX 600 (.STOXX). Японският Nikkei (.N225) се е понижил с малко над 5%., пише "Ройтерс" и посочва пет аспекта на пазара, на които инвеститорите обръщат особено голямо внимание:

Исторически върхове за дългосрочните облигации

Едно от основните притеснения за инвеститорите е рязкото повишаване на доходността на облигациите, което се дължи на признаците за по-силен от очакваното растеж в някои части на световната икономика, които подхранват залозите за това, че централните банки ще оставят лихвените проценти на сегашните им нива за по-дълго от очакваното.

В четвъртък доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ достигна най-високата си стойност от октомври насам. Същевременно реалната доходност в САЩ, която показва каква печалба могат да очакват инвеститорите от държавните облигации след отчитане на инфлацията, е близо до най-високата си стойност от 2009 г. насам.

Доходността в други икономики също се повиши. Например 10-годишната реална доходност във Великобритания в четвъртък се повиши до най-високата си стойност от октомври миналата година.

Едно от опасенията е, че по-високата доходност на съкровищните и други държавни облигации ще направи акциите по-малко привлекателни в момент, когато оценките в много страни са се увеличили.

Доходността на бенчмарковете е водеща и за други ключови икономически показатели, като при покачването им се повишава цената на капитала. Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се повишиха този месец, като популярната 30-годишна фиксирана лихва достигна най-високото си ниво от повече от 21 години, което допълнително усложни перспективите пред жилищния пазар.

Скокове на долара

Нарастващата доходност също така подкрепи долара, който се повиши с около 4% в сравнение с неотдавнашното си дъно спрямо кошница от валути. По-голямото засилване на долара може да бъде нежелано явление за всички - от американските износител и мултинационалните компании, които трябва да конвертират печалбите си обратно в националната си валута, до икономиките от развиващите се пазари, тъй като това ще затрудни обслужването на деноминираните в долари дългове.

Тревоги за цената на газа в Европа

Повишаващите се цени на енергията пораждат опасения, че инфлационният удар върху световната икономика все още не е отминал, въпреки че ценовият натиск е отслабнал.

Цените на природния газ в Европа скочиха с 36% досега през август, което е най-голямото месечно увеличение от ноември миналата година насам. Сигналите от енергийните пазари, които са ключов фактор за инфлацията и инфлационните очаквания, означават, че ценовият натиск остава повишен, което допринася за това лихвените проценти да останат много по-високи за по-дълго време, отколкото се очакваше в началото на тази година.

В Европа основният дългосрочен измерител на пазарните инфлационни очаквания остава значително над целевата инфлация от 2% на Европейската централна банка. Данните от изминалата седмица показаха, че основните заплати във Великобритания нарастват с най-бързия си темп от поне две десетилетия, което засилва притесненията на Английската централна банка относно дългосрочния инфлационен натиск дори след 14 последователни повишения на лихвените проценти.

Затягане на финансовите политики

По-високата доходност на облигациите, спадът на акциите и поскъпването на долара водят до бързо затягане на финансовите изисквани и засилват опасенията на инвеститорите.

Финансовите параметри отразяват наличността на финансиране в икономиката и централните банки работят за тяхното затягане, за да изкоренят инфлацията над целевите стойности.

От началото на август широко използваният в САЩ индекс на финансовите условия (ИФУ), изготвян от Goldman Sachs, се е свил с около 50 базисни пункта до малко под 100, което е най-строгото ниво от май насам и според Goldman съответства на средното ниво в дългосрочен план. По-рано банката е посочвала, че затягането на условията със 100 базисни точки намалява растежа с един процентен пункт през следващата година.

Все пак финансовите условия в САЩ са значително по-свободни от пика си през миналата есен, когато индексът беше с близо 100 базисни точки над сегашните нива, показват данните на Goldman.

Какво става в Китай?

Безпрецедентната дългова криза в сектора на недвижимите имоти в Китай, която се прибавя към множеството по-слаби от очакваното данни за втората по големина икономика в света, също е в центъра на вниманието на много инвеститори, които се опасяват, че по-нататъшните проблеми могат да се разпространят на световните пазари.

Недвижимите имоти представляват около една четвърт от китайската икономика, която вече страда от слабото вътрешно потребление, затихваща производствена дейност, нарастващата безработица и слабото търсене в чужбина. Силно експонираният от недвижими имоти сенчест банков сектор на страната на стойност 3 трилиона долара вече има проблеми.

Както индексът на акциите на Хонконг (.HSI), така и китайската валута са на най-ниските си нива от ноември насам и инвеститорите в световен мащаб обръщат внимание на това.

Разбира се, пристигането на дългоочаквания, но досега липсващ голям пакет от стимули от страна на китайските власти може да промени нещата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ