Общият дълг на развиващите се пазари надхвърли 100 трлн. долара

Общият дълг на развиващите се пазари надхвърли 100 трлн. долара

Общият дълг на развиващите се пазари надхвърли 100 трлн. долара

Общият глобален дълг през първото тримесечие на 2023 г. се е увеличил с 8,3 трилиона долара, доближавайки се до исторически връх, като дългът на развиващите се пазари за първи път надхвърля 100 трилиона долара. Това показват данните на Института за международни финанси (Institute of International Finance, IIF).

Според  тримесечения доклад Global Debt Monitor глобалният дълг през периода януари-март 2023 г. възлиза на 304,9 трилиона долара, което е най-високото ниво от първото тримесечие на миналата година, когато цифрата беше рекордна.

„Глобалният дълг в момента е с 45 трилиона долара по-висок, отколкото беше преди пандемията от коронавирус и вероятно ще продължи да расте бързо“, се казва в доклада на  IIF.

Съотношението дълг към световен БВП достигна своя връх от 360% през 2021 г. и оттогава се движи около нивото от 335%.

Както се отбелязва в доклада на IIF, общият дълг на развиващите се пазари през първото тримесечие за първи път надхвърли 100 трлн, като увеличение на дълга беше отбелязано в 75% от развиващите се страни. Най-бързо нараства дългът на Китай, Мексико, Бразилия, Индия и Турция.

Някои от големите нововъзникващи пазари се възползваха от отслабването на щатския долар, което привлече инвеститори в облигации в местна валута. За мнозина обаче достъпът до финансовите пазари беше затруднен от нарастващите лихвени проценти, се казва още в доклада.

„Тъй като разликите в лихвените проценти между развитите и нововъзникващите пазари се свиват, дългът на емитентите на нововъзникващите пазари в местна валута става по-малко привлекателен за чуждестранните инвеститори“, коментираха от IIF.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ