Паундът удари ново 37-годишно дъно спрямо долара

Паундът удари ново 37-годишно дъно спрямо долара

Паундът удари ново 37-годишно дъно спрямо долара

Паундът достигна ново 37-годишно дъно спрямо долара, след като Русия обвини Запада в "ядрен шантаж", пораждайки опасения, че войната в Украйна може да ескалира, предаде ВВС.

Паундът докосна за кратко курс от 1,13040 - най-ниското си ниво от 1985 г., преди да си възвърне позициите.

Глобалната обстановка и обявената частична мобилизация в Русия разтърсиха инвеститорите и те се насочиха към по-малко рисковите долари, злато и облигации. Търговците на стерлинги, които бяха на ниски нива от седмици, също очакваха широко очакваното увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв в сряда.

Централната банка на САЩ вече повиши лихвените проценти четири пъти тази година, за да се бори с инфлацията. Междувременно Bank of England (BoE) повиши лихвените проценти в четвъртък.

Повишаването на базисните лихви ще увеличава цената на заема и ще ограничи потреблението на домакинствата, което може да охлади нарастващите цени. Централните банки обаче са изправени пред трудно балансиране, тъй като по-високите лихвени проценти също могат да забавят икономиката.

Инвеститорите в стерлинги са нервни заради последиците от политиката на планирания минибюджет от правителството, който се очаква да бъде обявен днес. Според съобщенията той ще съдържа данъчни облекчения за 30 млрд. британски лири. Мерките идват в момент, когато Обединеното кралство взема нов дълг за милиарди лири, за да ограничи сметките за енергия за домакинствата и бизнеса, коментират анализатори.

Официалните данни сочат, че правителството също е изправено пред рязко нарастващи лихвени плащания по този дълг поради нарастващата инфлация. Обслужването на държавните облигации нараства в съответствие с индекса на цените на дребно, измерващ инфлацията, която достигна 12,3% през август.

Дължимите лихви по държавния дълг достигнаха 8,2 млрд. паунда през месеца - с 1,5 млрд. повече от миналата година и така превишиха нивата от 1997 г., съобщи Службата за национална статистика (ONS).

Очертаващият се бюджетен дефицит възлиза на 11,8 млрд. британски лири през август  - два пъти повече от прогнозирания  от Службата за бюджетна отговорност - независимият фискален наблюдател на правителството.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ