Погрешните решения по отношение на управлението на оборотния капитал - риск за бизнеса в условия на кризи

Погрешните решения по отношение на управлението на оборотния капитал  -  риск за бизнеса в условия на кризи

Погрешните решения по отношение на управлението на оборотния капитал - риск за бизнеса в условия на кризи

Теодор Маринов, изпълнителен директор в ОББ, член на кънтри екипа на KBC Груп в България и лидер на програмата за Устойчиво финансиране на КВС Груп в България ще бъде участник в предстоящия XIII Зелен форум, организиран от списание „Мениджър“. Той започва професионалното си развитие като финансов аналитик на Софийската фондова борса. Работи последователно като мениджър връзки с клиенти и ръководител кредитни анализи в Българска инвестиционна банка. След това заема позицията на инвестиционен мениджър в Балканската регионална дивизия на Националната банка на Гърция. Има магистърски степени по „Бизнес администрация“ от London Business School и „Системи и управление“ от Технически университет, София. Носител е на професионалната квалификация CFA (сертифициран финансов аналитик) от 2001 г. Завършил е INSEAD Inter-Alpha Banking program през 2002 г. В периода 2001 – 2010 г. заема поста на Главен изпълнителен директор на Интерлийз АД, а от 2006 г. участва и в управителните органи на лизинговите дружества на групата на Националната банка на Гърция в Румъния и Сърбия.

- Г-н Маринов, какви са рисковете и предизвикателствата за бизнеса в среда на поредица от кризи и енергийни дефицити?

Рисковете пред бизнесите са:

  • Да вземат погрешни решения по отношение на управлението на оборотния им капитал. Логичен е стремежът към презапасяване, но в същото време една евентуална нормализация на пазарите на суровини и енергия би довела до спад в цените и риск от обезценяване на запасите, който може да доведе до съществени финансови загуби.
  • Да изоставят своето стратегическо планиране и инвестиции и да изостанат в конкурентоспособността си в дългосрочен план.

- Какви са възможностите за подкрепа от финансовия сектор на компаниите?

- От една страна в сферата на финансирането на необходимите инвестиции и оборотни средства, но от друга страна и осигуряването на съвет и балансиран подход от гледна точка на финансовото и стратегическо планиране, включително и от гледна точка на инвестиции свързани със Зелената сделка.

Съгласуването на основните инвестиции и подход към кризата ще са важни за избягване на свръхзадлъжнялост и поемането на недобре премерени бизнес и финансови рискове.

***

XIII Зелен форум на списание „Мениджър“ ще се проведе на 23 юни в Интер Експо Център и начало 13.30 часа. Своята безплатна регистрация можете да направите в сайта на събитието.

Генерални партньори на XIII Зелен форум са: VEOLIA, Обединена българска банка

Със специалната подкрепа на: Еко Партнърс България

Основни партньори: Филип Морис България, Данон Сердика

С подкрепата на: Total Energies

Институционални партньори: Българска стопанска камара; Френско-българска търговска и индустриална камара

Медийни партньори: БНТ, dnes.bg, Bloomberg TV Bulgaria

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ