Понижения на борсите в Европа на фона на промяна в политиката на ЯЦБ за облигациите*

Понижения на борсите в Европа на фона на промяна в политиката на ЯЦБ за облигациите*

Понижения на борсите в Европа на фона на промяна в политиката на ЯЦБ за облигациите*

Европейските акции поевтиняха в ранната търговия във вторник, след като Японската централна банка разтърси световните пазари с изненадваща промяна в политиката за облигациите, предаде Ройтерс.

Общият европейски индекс STOXX 600 отчете спад от 1,55 пункта, или 0,36%, до 424,32 пункта.  Немският бенчмарк DAX се понижи с 34,74 пункта, или 0,25%, до 13 908,13 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE изтри 3,89 пункта от стойността си, или 0,05%, достигайки ниво от 7 357,42 пункта. Френският измерител CAC 40 записа спад от 30,14 пункта, или 0,47%, до 6 443,15 пункта.

Японската централна банка съобщи, че разширява границите, в които може да се променя доходността на 10-годишните облигации, от досегашните плюс 0,25 до минус 0,25 процентни пункта на плюс 0,5% до минус 0,5 процентни пункта, спрямо целта от 0%. Мярката е насочена към облекчаване на някои от разходите за продължителни парични стимули.

Промяната на политиката беше възприета като потенциално начало на края на свръххлабавата парична политика на Япония и идва точно в момента, след като послания от други водещи централни банки миналата седмица попариха надеждите за край на затягането на паричната политика в скоро време.

„Това е много малка корекция на политиката, но е първата от Японската централна банка от много дълго време и може би признание, че част от инфлацията, която виждат в страната, е нещо, на което потенциално ще трябва да реагират в бъдеще“, каза Гери Фаулър, ръководител на европейската капиталова стратегия в UBS

Германският индекс DAX регистрира пониженията си, след като доходността на германските 10-годишни облигации скочи до най-високите си нива от повече от месец. Данните, показващи забавяне на цените на производител за втори пореден месец в най-голямата икономика в Европа, не успяха да успокоят безпокойството на пазара.

Тъй като пазарите навлизат в празничния сезон, настроение е помрачено от перспективата лихвите да останат по-високи за по-дълго време и надеждите за рали в края на годината са помрачени.

Чувствителните към лихвите сектор на недвижими имоти (SX86P) поведе загубите в STOXX 600, отчитайки спад от 2%, като така достигна най-ниското си ниво от повече от шест седмици. До този резултат се стигна, след като акциите на Aroundtown SA и Derwent London поевтиняха с 8,04% и 2,15%, след като Berenberg намали ценовия си таргет за книжата.

Индексът SXPP на ресурсните компании се понижи, след като цените на медта паднаха поради притеснения относно търсенето от Китай на фона на нарастващия брой на заразените с COVID-19.

Акциите на Orange поевтиняха с 1,21%, след като френската телекомуникационна група съобщи, че нейният заместник главен изпълнителен директор и ръководител на финансите Рамон Фернандес напуска компанията.

Спад на Уолстрийт

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса регистрираха понижения в понеделник, тъй като страховете от рецесията се увеличиха, а инвеститорите изразиха тревоги, че времето за възход на акциите в края на годината изтича.

Промишленият индекс Dow Jones отчете спад от 162,92 пункта, или 0,49%, до 32 757,54 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се понижи с 34,7 пункта, или 0,9%, до 3 817,66 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq изтри 159,38 пункта от стойността си, или 1,49%, достигайки ниво от 10 546,03 пункта.

Резултатите от понеделник отбелязаха четвърти пореден ден на загуби и за трите водещи индекса.

Движенията последваха още една седмица на спад за акциите, след като Федералният резерв повиши краткосрочния лихвен процент с 50 базисни пункта и сигнализира за по-високи за по-високи лихви в дългосрочен план. Страховете, че централната банка ще тласне икономиката на САЩ към рецесия, се увеличиха, тъй като централните банкери повишиха прогнозите си за бъдещи повишения над предишните очаквания, заявявайки, че сега очакват крайното ниво на увеличение да достигне 5,1%.

„Докато наближаваме края на декември, инвеститорите все още чакат ралито на Дядо Коледа, като акциите се понижават една седмица след друга за първи път от септември“, каза Крис Ларкин, управляващ директор търговия в E*Trade от Morgan Stanley. „Данните, показващи охлаждане на инфлацията, може да са дали краткотраен тласък на пазара, но Фед остава твърд в позицията си, а Пауъл твърди, че лихвените проценти могат да останат високи за известно време. Това вероятно е приземило някои инвеститори“, добави той.

Други централни банки също затягат паричната политика, , което засилва притесненията на инвеститорите от глобалната рецесия. Европейската централна банка миналата седмица повиши лихвените проценти и заяви, че вижда по-значителни увеличения в бъдеще.

Акциите се очаква да запишат лошо месечно представяне през декември след две последователни седмици на червено. Засега се очаква Dow е надолу с 5,3% за месеца, а S&P 500 – с 6,4%. Nasdaq Composite е на път да се понижи с 8% този месец.

Инвеститорите също ще следят за няколко финансови отчета, които се очакват по-късно през седмицата. FedEx и Nike са планирани да докладват финансовите си резултати след приключването на търговията днес.

„Лихвите и инфлацията може да са достигнали своя връх, но виждаме това като предупредителен знак за доходността, - реалност, която смятаме, че все още е подценена, но вече не може да бъде пренебрегвана“, пише в бележка Майкъл Уилсън, капиталов стратег в Morgan Stanley.

Понижения в Азия

Основните Азиатско-тихоокеански борсови индекси регистрираха понижения във вторник, след като Японската централна банка  разшири търговския диапазон в доходността на 10-годишните облигации, като в същото време се придържа към ултраниските си базови лихвени проценти, пише Си Ен Би Си.

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода заяви, че централната банка няма да се колебае да разхлаби допълнително паричната си политика, ако е нужно, тъй като икономиката е изправена пред много несигурност. Той добави, че е рано да се правят промени в настоящата политика и че стратегии за излизане от нея ще бъдат дискутирани на срещи, когато икономиката се доближи до целта на централната банка за инфлация от 2%.

На този фон водещият индекс на Токийска фондова борса Nikkei 225 записа спад от 669,61 пункта, или 2,46%, до 26 568,03 пункта. При обявяването на новината японската йена поскъпна с повече от 3% спрямо щатски долар до 132,56 йени за долар, което е най-високото ниво на валутата от над три месеца.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се понижи с 33,35 пункта, или 1,07%, до 3 073,77 пункта, докато индексът Shenzhen Composite падна с 24,12 пункта, или 1,20%, до 1 979,08 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете спад от 258,01 пункта, или 1,33%, до 19 094,8 пункта.

Южнокорейският бенчмарк Kospi се понижи с 18,88 пункта, или 0,8%, до 2 333,29 пункта.

Водещият показател в Австралия ASX 200 загуби 109,6 пункта от стойността си, или 1,54%, завършвайки сесията при ниво от 7 024,3 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха предимно понижения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 1,39 пункта, или 0,23%, до 596,36 пункта. BGBX40 се понижи с 0,05 пункта, или 0,04%, до 137,61 пункта. BGTR30 загуби 14,2 пункта от стойността си, или 0,20%, достигайки ниво от 723,84 пункта. BGREIT напредна с 1,16 пункта, или 0,64%, до 182,54 пункта.

*Информацията е актуална към 13:10 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ