Призивите за отдалечаване от щатския долар растат, но той все още седи на своя трон

Призивите за отдалечаване от щатския долар растат, но той все още седи на своя трон

Призивите за отдалечаване от щатския долар растат, но той все още седи на своя трон

Призивите за прекратяване на зависимостта от щатския долар в търговия нарастват. Все повече и повече държави - от Бразилия до страните от Югоизточна Азия, призовават търговията да се извършва в други валути, освен щатския долар, пише Си Ен Би Си.

Щатският долар е крал в световната търговия от десетилетия, като това се дължи не само на факта, че САЩ са най-голямата икономика в света, но и на това, че петролът - ключова стока, необходима на всички големи и малки икономики, се оценява в долари. Повечето стоки също се оценяват и търгуват в щатски долари.

Но откакто Федералният резерв предприе агресивно повишаване на лихвените проценти, за да се бори с вътрешната инфлация, много централни банки по света също увеличиха лихвените проценти, за да спрат изтичането на капитали и рязкото обезценяване на собствените си валути.

„Като диверсифицират своите резерви в холдинги в по-многовалутен вид портфолио, може би те могат да намалят този натиск върху външните си сектори“, каза Седрик Чехаб от Fitch Solutions.

Щатският долар продължава да има доминираща роля в световните валутни резерви, въпреки че делът му във валутните резерви на централните банки е намалял от повече от 70% през 1999 г., показват данните на МВФ.

Щатският долар представлява 58,36% от световните валутни резерви през четвъртото тримесечие на миналата година, според данни от Според данните на „Валутна структура на официалните валутни резерви (COFER)“, публикувани от МВФ. За сравнение, еврото заема втората позиция с дял от около 20,5% от световните валутни резерви, докато китайският юан представлява само 2,7%.

Китай е един от най-активните играчи в този натиск предвид доминиращата му позиция в световната търговия в момента и като втората по големина икономика в света.

Въз основа на изчислението на Си Ен Би Си на база на данните на МВФ за посоката на търговията през 2022 г., континентален Китай е най-големият търговски партньор на 61 държави, когато се комбинират както вносът, така и износът. За сравнение, САЩ са били най-големият търговски партньор на 30 държави.

„Тъй като икономическата мощ на Китай продължава да нараства, това означава, че той ще упражнява повече влияние в глобалните финансови институции , търговията и т.н.“, каза Чехаб пред Си Ен Би Си. миналата седмица.

Китай, който отдавна е в Топ 2 на най-големите чуждестранни притежатели на американски съкровищни облигации, непрекъснато намалява своите притежания на американски ценни книжа.

Континентален Китай е държал близо 849 милиарда долара държавни облигации на САЩ към февруари тази година, показват последните данни на Министерството на финансите на САЩ. Това представлява 12-годишно дъно,.

Променяща се динамика

Но Китай не е единствената страна, която призовава за отдалечаване от щатския долар. Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва бе на държавно посещение в Пекин през април, където според призова за намаляване на зависимостта от щатския долар в световната търговия.

Търговията между Бразилия и Китай достигна 150 млрд. долара през 2022 г., което е скок от 10% спрямо предходната година, сочат данни на S&P Global Market Intelligence.

Говори се, че по време на скорошно посещение в Китай министър-председателят на Малайзия Ануар Ибрахим е предложил създаването на „Азиатски валутен фонд“, за да се намали зависимостта от щатския долар. В интервю от 6 април за Си Ен Би Си министърът на търговията на Малайзия също призна загрижеността на Малайзия относно зависимостта на Азия от щатския долар.

На срещата на министрите на финансите и централните банки от Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Индонезия през март политиците също обсъдиха идеята за намаляване на зависимостта си от щатския долар, японската йена и еврото и вместо това „преминаване към сетълменти в местни валути“.

В началото на април индийските медии съобщиха, че Министерството на външните работи е обявило, че Индия и Малайзия започват да уреждат търговията си с индийски рупии.

Икономически ползи

Анализатори казват, че променящата се глобална икономическа динамика води до така наречената тенденция на дедоларизация, която може да облагодетелства местните икономики по редица начини.

Търговията с местни валути „позволява на износителите и вносителите да балансират рисковете, да имат повече възможности за инвестиране, да имат по-голяма сигурност относно приходите и продажбите“, каза бившият бразилски посланик в Китай Маркос Карамуру пред Си Ен Би Си миналата седмица.

Друга полза за страните, които се отказват от използването на долара като посредник в двустранната търговия, е, че това може „да им помогне да се издигнат нагоре по веригата на стойността“, каза пред медията Марк Тинкър от ToscaFund Hong Kong през април.

Междувременно растежът на икономическите блокове извън САЩ също насърчава тези икономики да настояват за по-широко използване на техните валути. МВФ изчислява, че Азия може да допринесе с повече от 70% за глобалния растеж тази година.

„В САЩ растежът може да се забави, но растежът там вече не е всичко. Има цял блок извън САЩ, който се разраства“, каза Тинкър. „Мисля, че ще има повторна интернационализация на потоците.“

Геополитически опасения

Геополитическите рискове също ускориха тенденцията за отдалечаване от щатския долар. „Политическият риск наистина помага за въвеждането на много несигурност и променливост около това доколко сигурно убежище всъщност е щатски[ долар“, каза Галвин Чиа от NatWest Markets.

Според Тинкър нещото, което ускори призивите за дедоларизация, е решението на САЩ да замразят валутните резерви на Русия, след като Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Съобщава се, че юанът е изместил щатския долар като най-търгуваната валута в Русия, според Блумбърг.

Досега САЩ и техните западни съюзници са замразили повече от 300 млрд. долара от валутните резерви на Русия и са наложили множество санкции на Москва. Това принуди Русия да премине към търговия с други валути и да увеличи златото в своите резерви.

„Сега установявате, че ако не сте съгласни с външната политика на САЩ, рискувате тези да бъдат конфискувани или замразени. Трябва да имате алтернативно място, където да поставите тези активи“, каза Тинкър. В Близкия изток Саудитска Арабия съобщи, че е отворена за търговия с други валути, различни от долара.

Въпреки че анализаторите не очакват пълно прекъсване на деноминираната в долари търговия с петрол в краткосрочен план.

Доларът все още е крал

Въпреки бавната ерозия на неговата хегемония, анализатори казват, че щатският долар не се очаква да бъде детрониран в близко бъдеще - просто защото в момента няма алтернативи.

„Еврото е донякъде несъвършен фискален и паричен съюз, японската йена, която е друга резервна валута, има всякакви структурни предизвикателства по отношение на високия дълг“, каза Чехаб пред CNBC.

Китайският юан също не е готов да заеме тази позиция, каза Чехаб.

Международната резервна система „все още е система, доминирана от резервите на САЩ“, каза Чиа от NatWest. „Докато нямате друга валутна система или икономика, която е готова да се приближи до този международен обхват, конвертируемост и свободно плаване и отговорността на резервна валута, трудно може да се каже, че доларът ще да бъдат изместени през следващите 3 до 5 години, освен ако някой не се намеси“, добави Чиа.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред