Прогноза на "Голдман Сакс": Инфлацията в САЩ ще се забави

 Прогноза на Голдман Сакс: Инфлацията в САЩ ще се забави

Прогноза на "Голдман Сакс": Инфлацията в САЩ ще се забави

САЩ могат  да се измъкнат "на косъм" от рецесията благодарение на устойчивия си пазар на труда, но икономиките на еврозоната и Великобритания вероятно ще изпаднат в такава. Това прогнозира  американската банка "Морган Стенли".  Според  "Голдман Сакс" обаче ще има  "значително" намаление на инфлацията в САЩ през следващата година, съобщи  Ройтерс.Съществуват рискове пред световната икономика, според експертите на "Морган Стенли", които сега очакват тя да нарасне с 2,2 на сто през 2023 година.

През идната година инвестиционната банка прогнозира ясно разделение между развитите икономики, които са в рецесия или са близо до такава, и нововъзникващите икономики, които се възстановяват умерено.

Очакваното повторно отваряне на Китай, след почти три години на пандемични ограничения, се очаква да доведе до възстановяване на местната икономика, както и на други нововъзникващи азиатски пазари, сочат най-новите анализи на "Морган Стенли".  Икономиката на Китай ще нарасне с 5 на сто догодина, изпреварвайки средния ръст от 3,7 на сто, очакван за нововъзникващите пазари.Средният икономически растеж сред 10-те най-развити страни се предвижда да бъде едва 0,3 на сто.

"Икономиката на САЩ заобикаля рецесията през 2023 г., но приземяването не се усеща толкова меко, тъй като растежът на работните места се забавя значително и нивото на безработица продължава да расте", пишат още експертите на "Морган Стенли", според които американският брутен вътрешен продукт ще се разшири с 0,5 на сто през 2023 година.

Те смятат, че управлението за федерален резерв (УФР) ще поддържа високи лихви и през идната година, тъй като инфлацията остава силна след пика си през четвъртото тримесечие на настоящата година.

"Голдман Сакс" обяви още, че предвижда "значителен" спад на инфлацията в САЩ през следващата година заради облекчаване на проблемите при веригите за доставки, скок при цените на наемите, и по-бавния растеж на заплатите.

Разходите за лично потребление, внимателно наблюдавани от УФР, се очаква да спаднат до 2,9 на сто до декември 2023 г., спрямо 5,1 на сто към момента.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ