Прогноза: През 2023 г. цените на имотите в София ще паднат с 10%

Прогноза: През 2023 г. цените на имотите в София ще паднат с 10%

Прогноза: През 2023 г. цените на имотите в София ще паднат с 10%

Охлаждане на пазара на недвижими имоти през 2023 г. очакват експерти. Прогнозите са догодина в София цените на жилищата да паднат с 10%.

"Ако това се случи в контекста на известно увеличаване на доходите на домакинствата, това означава, че жилищата ще станат малко по-малко недостъпни, през следващата година, което е добра новина", коментира главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов, цитиран от БНТ.

Според Павлов плитка и краткотрайна рецесия, към която изглежда се насочва и българската икономика, в контекста на случващото се в Европа, е добра новина за пазара на недвижими имоти, защото тя ще охлади пазара. Възможно е банките да ограничат размера на заемите с инвестиционна цел до 50% от цената на имота, а за първо жилище до 75 на сто, прогнозира още икономистът. 

"В дългосрочен план, ако кредитите се задържат на достъпни нива, 2.5% -3.5% годишно, ако доходите продължат да растат, за да догонват средноевропейските доходи, трайно ще преобладава покупката на имоти", заяви Антон Андонов, изп.- директор на агенция за недвижими имоти.

Запитванията за покупки на апартаменти са се повишили с 15%, отчитат строителните предприемачи, но въпреки това сделките намаляват с 10-12%.

"Необходимост от жилища има, затова огледите и запитванията се увеличават, но възможността да се закупи жилище намалява. Цената на готовите апартаменти е толкова висока, че тя е непосилна за клиентите, докато на зелено с между 20-30% по-евтино може да се купи", твърди  инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

По-малък брой купувачи и по-дълъг период за вземане на решение преди покупка. Тези тенденции ще бележат следващата година според прогноза на АДРЕС Недвижими имоти. Активността ще бъде с вълнообразен характер и ще бъдем свидетели на често редуване на спадове и ръстове. Голяма е вероятността купувачите да станат по-малко от продавачите, което неминуемо ще намали броя на транзакциите.

„Общата посока на пазара на недвижими имоти ще бъде в силна зависимост от инфлацията, пазара на труда, битовите сметки, състоянието на малкия и средния бизнес, както и политическата стабилност. Активни през 2023 г. ще бъдат хората, търсещи жилище за собствено ползване. Тези с по-значителни спестявания също ще бъдат сред участниците на пазара. Смятам, че собствениците на имоти в непредпочитаните райони и в неподдържани сгради първи ще усетят, че трябва да понижат цените си.”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС.

Според Тенекеджиева  какво ще се случи с ценовите нива през предстоящата 2023 г. ще зависи от броя на сделките. А той от своя страна ще бъде резултат от това доколко ще се срещат очакванията на двете страни. Затова е добре продавачите да се вслушват в купувачите и когато им се поиска отстъпка, да преценят внимателно защо и дали е разумна.

"Броят на сделките преез 2023 г. ще  намалее с 10-15%, но въпреки това цените няма да вървят надолу, а по-скоро ще се задържат на сегашните си нива. Купувачите ще са по-внимателни и няма да купуват на всяка цена. Така ще успяват да договорят добри отстъпки между 5 и 10% от цената. Въпреки плавното нарастване на лихвите, те няма да се отразят на пазара, тъй като доходите на хората растат. Очаквам лихвите да стигнат нива от около 3,5-4%, като дори така те ще са едни от най-ниските в Европа", прогнозира  кредитният консултант Тихомир Тошев  пред Nova News.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ