Рисков капиталист прогнозира цена на биткойна от 250 хил. долара догодина

Рисков капиталист прогнозира цена на биткойна от 250 хил. долара догодина

Рисков капиталист прогнозира цена на биткойна от 250 хил. долара догодина

Рисковият капиталист Тим Дрейпър смята, че биткойнът ще достигне 250 хил. долара до средата на 2023 г., въпреки тежката настояща година за криптовалутата, белязана от фалит в индустрията и тежък спад в стойността.

По-рано Дрейпър прогнозира, че биткойнът ще надхвърли 250 хил. долара до края на 2022 г., но в началото на ноември, на технологичната конференция Web Summit в Лисабон, той каза, че това ще отнеме до юни 2023 г.

Той потвърди тази позиция си позиция през уикенда, когато беше попитан какво мисли за цената на дигиталната монета след колапса на крипто борсата FTX.

„Удължих прогнозата си с шест месеца. 250 хил. долара все още е моята прогноза“, коментира Дрейпър пред Си Ен Би Си.

Биткойнът ще трябва да нарасне с почти 1400% от текущата си цена от около 17 хил., за да се сбъдне прогнозата на Дрейпър. Криптовалутата се срина с над 60% от началото на годината.

Цифровите валути са в депресия, тъй като по-строгата парична политика от Федералния резерв и верижната реакция от фалити на големи фирми от сектора, включително Terra, Celsius и FTX, оказаха силен натиск върху цените.

Крахът на FTX също влоши и без това тежката ликвидна криза в индустрията. Крипто борсата Gemini и заемодателят Genesis са сред фирмите, за които се твърди, че са засегнати от последиците от несъстоятелността на FTX.

Миналата седмица ветеранът инвеститор Марк Мобиус каза пред Си Ен Би Си, че биткойнът може да се срине до 10 хил. долара през следващата година, което е повече от 40% спад от текущите цени. По-рано съоснователят на Mobius Capital Partners правилно прогнозира спада до 20 хил. тази година.

Въпреки това Дрейпър е убеден, че биткойнът ще нарасне през новата година.

„Очаквам полет към качествена и децентрализирана крипто като биткойн и някои от по-слабите монети да станат реликви от миналото“, каза той пред Дрейпър пред Си Ен Би Си.

Дрейпър, основателят на Draper Associates, е един от най-известните инвеститори в Силициевата долина. Той направи успешни залози с инвестиции в редица технологични компании, включително Tesla, Skype и Baidu.

Някои от другите залози на Дрейпър обаче бяха далеч по неуспешни. Той инвестира в Theranos - здравна стартираща компания, която излъга инвеститорите,, че може да открива болести с няколко капки кръв. Елизабет Холмс, основателят на Theranos, беше осъдена на 11 години затвор за измама.

Обосновката на Дрейпър за пробива на биткойн през следващата година е, че остава огромна неизползвана демографска група за биткойн: жените.

„Моето предположение е, че тъй като жените контролират 80% от разходите на дребно и само 1 от 7 биткойн портфейла в момента се държат от жени, язовирната стена е на път да се пропука“, каза Дрейпър.

Крипто отдавна има проблем с неравенството между половете. Според проучване, проведено за Си Ен Би Си и Acorns от Momentive, два пъти повече мъже, отколкото жени, инвестират в цифрови активи.

„Търговците на дребно ще спестят приблизително 2% от всяка покупка, направена в биткойни срещу долари“, добави Дрейпър. „След като търговците на дребно разберат, че тези 2% могат да удвоят печалбите им, биткойнът ще бъде повсеместен“, твърди той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ