Сам Банкман-Фрайд е дал подкуп от 40 млн. долара на поне един китайски държавен чиновник

Сам Банкман-Фрайд е дал подкуп от 40 млн. долара на поне един китайски държавен чиновник

Сам Банкман-Фрайд е дал подкуп от 40 млн. долара на поне един китайски държавен чиновник

Съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрайд е платил подкупи на стойност десетки милиони долари на поне един китайски правителствен служител, твърдят федералните прокурори в ново обвинение срещу бившия криптомагнат, съобщи Си Ен Би Си.

Федералното правителство на САЩ твърди, че сметките, принадлежащи на хедж фонда на Банкман–Фрайд Alameda Research, са били обект на заповед за замразяване от китайската полиция „през или около“ ноември. 2021 г. Обвинителният акт също така твърди, че Банкман Фрайд и други представили на компанията „са насочили или задействали прехвърлянето“ на най-малко 40 милиона долара в криптовалута, „предназначени в полза на един или повече китайски правителствени служители, за да им повлияят и да ги накарат“ да размразят някои от тези сметки.

Банкман-Фрайд и неговите сътрудници са обмислили и опитали „многобройни методи“ за размразяване на сметките, които съдържат криптовалута на стойност около 1 млрд. долара, твърдят прокурорите. В крайна сметка, след като както правните, така и личните им усилия са се провалили, Банкман-Фрид се е съгласил и насочи подкуп от няколко милиона долара, за да отключи замразените сметки, твърдят прокурорите.

Хедж фондът на Банкман-Фрайд използва размразените активи, за да продължи да финансира генериращите загуби сделки на Alameda, продължавайки процеса, който според правителството представлява измама на клиенти и инвеститори, още една година. FTX и Alameda се сринаха през ноември 2022 г., след като опасенията за техния баланс накара много хора да изтеглят парите си от тях. Банкман-Фрайдсега е изправен пред федерално обвинение и граждански обвинения както от Комисията по ценните книжа и борсите, така и от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC)

Обвиненията показват, че федералното правителство е получило нови доказателства за международните сделки на Банкман-Фрайд и идва един ден, след като регулаторите удариха криптоборсата Binance с обвинения в улесняване на финансирането на тероризма и умишлено неспазване на законите на САЩ.

Съдебният иск оt CFTC казва, че Binance е развивала бизнес в САЩ, като същевременно не се е регистрирала правилно при властите. От Комисията за търговия със стокови фючърси обвиняват Binance в нарушаване на множество финансови закони на САЩ, включително правила, предназначени да осуетят прането на пари.

В отговор Binance защити своите практики.

Тя каза, че е направила „значителни инвестиции“, за да гарантира, че потребителите от САЩ не са активни на платформата, включително блокиране на потребители, идентифицирани като американски граждани или жители, или които имат мобилен номер в САЩ.

„Това обвинение е неочаквано и разочароващо, тъй като работим в сътрудничество с CFTC повече от две години. Въпреки това възнамеряваме да продължим да си сътрудничим с регулаторите в САЩ и по света“, казаха от фирмата.

CFTC каза още, че Binance е активна в САЩ от 2019 г., но никога не е била правилно регистрирана, нито пък е спазвала съответните закони на САЩ, използвайки „умишлено непрозрачна“ глобална корпоративна структура в опит да избегне надзор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги