Шест въпроса пред инвеститорите в американски акции в началото на второто полугодие

Шест въпроса пред инвеститорите в американски акции в началото на второто полугодие

Американският фондов пазар се повиши през първата половина на тази година въпреки многобройните пречки - от сътресения в банковия сектор до повтарящи се съмнения относно здравето на икономиката, пише Ройтерс.

S&P 500 напредна с 15,9% за първите шест месеца на годината, регистрирайки най-доброто си първо полугодие от 2019 г. насам. Nasdaq пък напредна с 31,7% - най-добро първо полугодие за технологичния индекс от 1983 г.

Ако историята може да бъде ориентир, силният старт на фондовите борси ще им даде попътен вятър на акциите през втората половина на годината. От 1945 г. насам S&P 500 продължи да се покачва средно с 8% през втората половина на годината в случаите, когато е напреднал с поне 10% през първите й шест месеца, казва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA.

Ето шест ключови въпроса, които инвеститорите задават, докато оценяват перспективите на пазара за второто полугодие:

Къде е рецесията?

Икономиката на САЩ се оказа устойчива на фона на агресивното затягане на паричната политика на Федералния резерв, избягвайки досега рецесията, която много експерти прогнозираха в началото на 2023 г.

Докато рецесията сега се разглежда като по-малко вероятен сценарий тази година, икономическите опасения не са изчезнали. По-рано този месец модел на вероятността от рецесия, управляван от Федералния резерв на Ню Йорк, които използва кривата на доходност на държавните облигации, за да прогнозира икономически спад, оцени на 71% вероятността за рецесия през следващите 12 месеца.

„Перспективата за меко приземяване на икономиката, поне в съзнанието на инвеститорите, се превърна от невероятна в началото на годината във вече напълно възможна“, пишат анализатори от UBS. „Разбира се, този положителен пазарен сценарий може бързо да се изпари, ако данните за инфлацията и работните места са разочароващи“, добавят те.

Някои анализатори също се притесняват, че прогнозите за корпоративните печалби, които според данните на Refinitiv се очаква да нараснат с 1,4% през 2023 г. за компаниите от S&P 500 IBES, ще трябва да бъдат коригирани рязко надолу, ако настъпи спад.

Колко бързо ще се понижава инфлацията?

Годишният темп на инфлация спадна наполовина, откакто достигна 40-годишни върхове миналото лято, но все още е доста над нивото от 2%, което Фед би искал да види, преди да започне да изостави затягането на паричната политика. Фед постави на пауза повишаването на лихвите този месец, но се очаква да възобнови цикъла на увеличение от юли.

Някои инвеститори разглеждат забавянето на инфлацията, съчетано с устойчив растеж, като така наречения „сценарий на Златокоска“, който е благоприятен за цените на активите.

Може ли ралито да се разшири?

Няколко компании с мегакапитализация като Apple Inc и Nvidia Corp движат ралито на S&P 500, създавайки опасения, че печалбите може да не са устойчиви, освен ако не се присъединят още акции.

Докато S&P 500 е напреднал с 14% от началото на тази година, версията на индекса с еднакво тегло (заместител на средностатистическата акция  в индекса) е спечелила само 4,2%.

Спредът между двата индекса е около нивата, наблюдавани последно по време на дотком балона, отбелязват анализатори от HSBC в скорошен доклад.

„Концентрацията на възвръщаемост на капитала от най-големите компании е много малко вероятно да продължи безкрайно“, пише анализатор на банката.

Кога изкуствения интелект ще започне да дава финансови плодове?

Вълнението от напредъка в изкуствения интелект помогна за поскъпването на акциите и повиши прогнозите за печалбите. Инвеститорите ще наблюдават корпоративните финансови отчети от второто тримесечие през следващите седмици за яснота колко скоро компаниите очакват финансовите ползи да се материализират.

Технологичният сектор на S&P 500 (SPLRCT) сега се търгува на форуърд цена-печалба, кратнa на 27 пъти, според Refinitiv Datastream. Това е над средната форуърд цена-печалба, кратнa на 20,9 пъти, но пък е значително под нивата от времето на дотком балона.

Къде са слабите места?

Кризата в банковия сектор, произтичаща от фалита на Silicon Valley Bank през март, не се оказа системното събитие, от което мнозина се опасяваха, но инвеститорите остават нащрек за други уязвимости на финансовата система, които се изострят от най-агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти на Фед от десетилетия.

Една такава област са търговските недвижими имоти, като опасенията произтичат от оставащите незаети офис площи поради пандемията.

Могат ли акциите да се конкурират с облигациите и кеша?

Повишаването на лихвените проценти повиши доходността на активите с фиксиран доход и паричните средства до най-високите им нива от десетилетия, като най-накрая даде на инвеститорите алтернатива на акциите. Това не изглежда да е намалило възвръщаемостта на акциите досега тази година, но може да притъпи привлекателността на акциите в бъдеще, ако лихвите останат високи.

Премията за капиталов риск, която измерва доходността на S&P 500 спрямо доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, поставя акциите на най-непривлекателните им нива от повече от десетилетие, според Truist Advisory Services.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ