Украйна замрази за 2 години плащанията по външния си дълг

Украйна замрази за 2 години плащанията по външния си дълг

Украйна замрази за 2 години плащанията по външния си дълг

Кредиторите на Украйна приеха предложението на Киев да отложи с две години плащанията по външния си дълг в размер на 20 млрд. долара (19,4 млрд. евро), съобщи Kyiv Post. Изданието цитира публикация в Twitter на украинския премиер Денис Шмигал, който написа: „Инвеститорите във външния дълг се съгласиха да отложат плащанията до 2024 г. Това ще позволи на Украйна да спести почти 6 млрд. долара, които ще ни помогнат да засилим устойчивостта на украинската икономика и да подобрим боеспособността на нашата армия“.

По информация на финансовото министерство на страната кредиторите на приблизително 75% от дълга на Украйна са се съгласили с отсрочката. Първи реагираха Великобритания, Франция, Германия, Япония и Съединените щати, които приеха Украйна да отложи лихвените плащания по дълга си и призоваха и други страни да се присъединят към решението.

„Двугодишното замразяване на дълга има смисъл, защото дори войната да приключи скоро, ситуацията в Украйна няма да се подобри за една нощ“, коментира Стюарт Кълвърхаус, главен икономист в изследователската компания Tellimer в Лондон.

Сред най-големите притежатели на държавни облигации, чиято пазарна стойност се срина с повече от 80%, откакто в края на 2021 г. започна струпването на руски войски по границите ѝ, са BlackRock Inc (BLK.N), Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock Ltd.

Варанти за около 2,6 млрд. долара могат да бъдат променени, благодарение на отделно, но свързано искане за съгласие, предоставено от кредиторите. Отделни покани, подобни на планираните от суверена, бяха приети от кредиторите на Ukravtodor и Ukrenergo, две държавни предприятия с държавни гаранции по дълга им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ