Холи - най-красивият фестивал на света

Холи - най-красивият фестивал на света

Холи - най-красивият фестивал на света

Пролетният индийски фестивал Холи със сигурност може да претендира за титлата най-красив празник на света. Известен още като празник на цветовете и любовта, Холи се отбелязва преди пролетното равноденствие, по пълнолуние. Празненствата започват с открит огън, наречен „холика”, който се пали в навечерието на Холи и хората танцуват и пеят около пламъците.

На следващата сутрин обаче започва истинска бомбардировка – въоръжени с пакетчета пъстроцветни бои и балони, пълни с разтворени във вода багри, празнуващите се замерят с всички сили, мажат се целите с пъстрия прах и нападат весело случайните минувачи по улиците. Обичайно е да се посетят всички роднини и приятели и хубаво да се измажат с боя, след което следва угощение със специални деликатеси, разговори и танци.

Холи произхожда от Индия и Непал, но заради пъстроцветната си красота и лудешко настроение започва да се празнува и на други места по света. Датата на отбелязването му варира, но през 2014 г. тя се пада днес – на 17 март. Вижте колко е красиво на Холи в нашата фотогалерия! 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ