1300 евро вземат средно полицаите в Европа

1300 евро вземат средно полицаите в Европа

Около 1300 евро е средният месечен доход на редови полицай в Европа. По-нататък в йерархията на европейските органи на реда заплащането се покачва постепенно, докато стигне максимума от 2700 при старшите полицейски служители.

Това сочи проучване на социалното положение на полицейските служители в Европа. Данните бяха представени на международната конференция "Сигурност – ключът към бъдещето на Европа", която се провежда в София. От тях става ясно  още, че заплатите на начинаещите полицаи в европейските държави силно варират. В Молдова например възнаграждението на полицаите в началото на кариерата им с надбавките възлиза на 150 евро. В Австрия тази сума е под 1300 евро, но в други страни на Стария континент старшите полицаи вземат много повече от 2700 евро.

Със 107% може да увеличи доходите си от началото на кариерата си до края й всеки полицай от изследваните европейски държави. Във всеки 8 от 10 страни се заплаща допълнително за нощния труд, участието в спецоперации и служебна дейност, която е опасна.

Служителите на вътрешните ведомства в Европа работят между 35 и 54 часа на седмица, въпреки че е възможно работните им ангажименти да достигнат и над 70 часа в седмицата. Иначе нормираното работно време е средно между 42 и 36 часа.

70% от полицаите в страните на ЕС имат право на стачка със закон. Германците са готови да отделят от 6 до 10 дни в годината за подобна синдикална дейност. В същото време румънските им колеги са лишени от възможност за протест.

Пенсионирането в тази система се случва след минимум 16 години трудов стаж на най-малко 46 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ