2011-а няма да е годината, в която бившите соцстрани в ЕС ще покажат, че са равни на западняците

2011-а няма да е годината, в която бившите соцстрани в ЕС ще покажат, че са равни на западняците

Това трябваше да бъде годината, в която някогашните комунистически страни в Централна Европа да покажат, че са равни на своите братя на Запад, като председателстват ЕС една след друга за първи път в историята на съюза. Ако последният месец може да е някакъв знак за това какво предстои, то може да е бурна година, пише „Файненшъл таймс”.

Шестмесечното председателство на Унгария, което започна преди седмица, вече е потънало в спорове. Правителства в Западна Европа обвиниха премиера Виктор Орбан, че нарушава основни европейски принципи с приемането на медиен закон, за който се твърди, че му дава неподходящи правомощия над пресата.

Полша, която ще застане начело на ЕС през юли, бе принудена през миналия месец да се бори с три от най-големите западни страни-членки. Великобритания, Франция и Германия подкрепиха замразяването на разходите на ЕС, което ще се отрази най-силно на Полша и на другите нови страни-членки.

А Румъния и България трябва да се защитават, след като Франция и Германия заявиха, че ще блокират членството им в Шенгенската зона, за което трябваше да се гласува през март.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ