Ако искаш да се обръщат след колата ти

Ако искаш да се обръщат след колата ти

Ако искаш да се обръщат след колата ти

Искаме да сме различни, да се отличаваме, да имаме собствен стил на живот. „Това може да се случи“, казват производителите на новия Nissan Micra. Затова всеки може да поръча кола в два цвята отвън, както и отвътре. Предлагат се 10 основни цвята, които заедно с цветовете на интериора могат да доведат до 125 различни комбинации.

Автомобилът, който тествах беше с двуцветна украса. Отвън синьо-сив, с оранжеви детайли в капаците на огледалата, в праговете, в предната и задна броня. Отвътре също имаше оранжеви акценти в иначе тъмния салон. Тази комбинация наистина много добре прилягаше на автомобила, карайки хората да се заглеждат по него.

Това се случваше може би и защото новият Nissan Micra няма нищо общо с предходните модели. Визията и возията са значително променени и подобрени. Петото поколение носи вече познатите и наложили се черти на т.нар. Sway концепция на Nissan, с открояващата се V-образна радиаторна решетка, която създава характерна линия, преминаваща през целия автомобил. Има и типичния за марката светлинен подпис, със стопове във формата на бумеранг.  В същото време Micra притежава свои ярки отличителни белези - издължената линия на покрива, вградените в колоните дръжки на задните врати, спойлерът. Те придават на автомобила силно спортно излъчване.

Широк интериор с изчистен дизайн

Новата Micra е по-ниска, по-широка и по-дълга от предшествениците, което дава повече простор за пътниците. Обърнато е голямо внимание на задните места, където в момента, возещите се, имат достатъчно място пред коленете, нещо, което беше минус в предните модели. Простор над главите също не липсва.

Мислено е много за комфорта на водача, чиято шофьорска позиция е снижена, за да се гарантира усещане за по-голяма сигурност по време на управление. Освен това почти всички команди на автомобила са изнесени на волана, а с климатичната уредба и мултимедията се борави с лекота. Още от второто ниво на оборудване Micra идва със 7-инчов цветен дисплей. Всички материи са меки и приятни на допир.

За още по-голямо забавление инженерите на Nissan, в съдействие с Bose, са направили уникално озвучение. Аудио системата е оборудвана с шест говорителя и усилвател, монтиран под шофьорската седалка. За още по-силно изживяване има високоговорители в подглавниците на водача – уникално в сегмента. Това прави звука чист и имате чувството, че се намирате в акустична зала, особено при силно слушане.

Интелигентни системи от последно поколение

Наред със забавлението, новата Micra предлага и интелигентни системи от последно поколение, достъпни за всички нива на оборудване. На разположение на водача е системата IntelligentEmergencyBraking, която ще задейства спирачките вместо вас при опасност от сблъсък. Освен това тя разпознава и пешеходци, нещо което се предлага в доста по-високите класове автомобили. Налична е и системата за напускане на лентата, интелигентната Around View Monitor, осигуряваща 360-градусова видимост около автомобила, посредством камери. Има още разпознаване на знаците, предупреждение за мъртва точка и редица други помощници, които са част от Nissan Intelligent Mobility.

Подобрен пътен комфорт, аеродинамика и икономични двигатели

Шофирането на новата Micra е истинско забавление, както в града, така и извън него. Кара се с лекота. Тя е оборудвана с Active Ride Control за подобрен пътен комфорт и Active Trace Control за намаляване на недозавиването и по-директно управление. Налично е и ново електрическо серво на волана без четки, гарантиращо по-добро усещане и обратна връзка. Тези екстри до момента ги имаше само в Qashqai и X-Trail.

Петото поколение на модела има впечатляваща аеродинамика. Коефициентът на въздушно съпротивление е едва 0,29, което е изключително за хечбек. Това е постигнато благодарение на по-ниската си стойка, както и на спойлерите на покрива и отстрани.

Новата Micra идва първоначално с два двигателя – 0,9-литров, трицилиндров бензинов агрегат, с турбо и мощност 90 конски сили и 1,5-литров дизел, с четири цилиндъра и също с мощност от 90 конски сили. По-късно през годината моторната гама ще се допълни от атмосферен 1,0-литров бензинов двигател със 75 к.с. Всичките агрегати са икономични и много екологични.

Цената в България започва от 22 700 лв.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ