Lamborghini може да достигне 10 000 продажби тази година

Lamborghini може да достигне 10 000 продажби тази година

Lamborghini може да продаде 10 000 автомобила тази година за първи път. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Стефан Винкелман, тъй като производителят на луксозни спортни автомобили отчете ръст на печалбата и приходите за първото полугодие, предава Ройтерс.

Италианската марка, дъщерно дружество на германския Volkswagen, е продала 5341 автомобила между януари и юни, което е с 4,9% повече спрямо същия период на миналата година. Съединените щати бяха най-големият отделен пазар с 1625 доставки.

Стефан Винкелман обясни, че не е лесно да се правят прогнози поради несигурността на пазара, включително със суровините, но добави, че продажбата на 10 000 автомобила тази година е "постижима цел". "Това не е нещо, което сме длъжни да постигнем, но е важно да покажем какво е здравето на компанията и колко голямо е желанието (на клиентите) да купуват нашите автомобили", каза Винкелман.

Подкрепен от успеха на своя Urus SUV, който струва около 200 000 евро ($219 900) преди данъци, Lamborghini през последните години разшири производството си, разчитайки на солидно търсене от страна на богати любители на автомобили. Той достави над 9200 автомобила през 2022 г.

Конкурентът Ferrari, чиято централа е на по-малко от 40 километра (25 мили), достави повече от 13 200 коли миналата година.

През първото полугодие приходите на Lamborghini са нараснали с 6,7% до 1,42 милиарда евро, а оперативните приходи са нараснали със 7,2% до рекордните 456 милиона евро, съобщиха от компанията.

Lamborghini инвестира 1,9 милиарда евро до 2027 г. в преминаването си към хибридни и електрически автомобили, но се очакват още инвестиции.

Автомобилният производител по-рано тази година представи първия си plug-in хибриден модел, Revuelto, добавяйки към 10-цилиндровия спортен автомобил Huracan и Urus в настоящата му гама. Гамата е настроена да стане изцяло хибридна през следващата година с новия Urus и нов спортен автомобил, който ще замени Huracan.

Lamborghini планира да пусне първия си напълно електрически модел през 2028 г. - три години след първия, обещан от Ferrari - последван от батерийна версия на Urus през 2029 г.

"Това, което има значение, е да бъдем там в точния момент, когато знаем, че сме най-добри и пазарът е готов“, каза Винкелман.

Той добави, че използването на така наречените е-горива е опция, но само за моделите спортни автомобили на марката. "Но всички решения относно възможните модели, задвижвани с електронно гориво, за следващото десетилетие ще зависят от бъдещото регулиране в различни части на света, не само в Европа", каза Винкелман.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ