Автомобили

Tesla изненада Уолстрийт с ново рекордно тримесечие

Tesla изненада Уолстрийт с ново рекордно тримесечие

Американският производител на електрически автомобили Tesla за пореден път надмина прогнозите на Уолстрийт, отчитайки рекордни приходи за първото тримесечие на 2022 г., предаде Си Ен Би Си.

Компанията на Илон Мъск отчете печалба на акция от 3,22 долара при приходи от 18,76 млрд. долара, докато очакванията на анализаторите бяха за печалба на акция от 2,26 долара при приходи от 17,80 млрд. долара.

Основното подразделение на компанията – автомобилното, е регистрирало приходи от 16,86 млрд. долара, което е ръст от 87% в сравнение със същия период на предходната година. Брутните маржове в подразделението са скочили с 32,9%, като Tesla отчете брутна печалба от 5,54 милиарда долара в основния си сегмент.

Ръстът на приходите се дължи отчасти от увеличаването на броя на автомобилите, доставени от Tesla, и на увеличението на средните продажни цени, съобщи компанията в своя акционерен пакет.

В началото на този месец Tesla отчете доставки на превозни средства от 310 048 за първото тримесечие. Автомобилите Model 3 и Model Y съставляват 95%, или 295 324, от доставките в периода, приключил на 31 март 2022 г.

При представянето на отчетата за първото тримесечие финансовият директор Закари Къркхорн и главният изпълнителен директор Илон Мъск казаха, че Tesla остава уверена, че може да постигне 50% растеж спрямо 2021 г. Въпреки това, изпълнителните директори отбелязаха, че компанията е загубила около месец от производството си поради спирането на работата на завода в Шанхай заради ограничителните мерки, свързани с COVID-19.

„Производството се възобновява при ограничени нива и ние работим усърдно, за да се върнем към пълното производство възможно най-бързо“, каза Киркхорн.

„Изглежда вероятно тази година да успеем да произведем 1,5 коли“, каза Мъск, но предупреди, че клиентите, които поръчват сега, са изправени пред дълъг списък с чакащи и някои от поръчките им няма да пристигнат преди следващата година.

Мъск също така призна, че напредъкът в автономното шофиране отнема повече време, отколкото е очаквал.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ