Tesla вдига цената на Model 3 в Европа заради скока на митата за китайски електромобили

Tesla вдига цената на Model 3 в Европа заради скока на митата за китайски електромобили

Tesla заяви, че вероятно ще увеличи европейските цени на своя Model 3 от 1 юли, след като Европейският съюз обяви, че може да наложи временни по-високи мита върху електрически автомобили, внасяни от Китай, съобщи CNBC.

„Очакваме да се наложи да увеличим цените за превозни средства Model 3 от 1 юли 2024 г.“, се казва в съобщение на уебсайта на Tesla. „Това се дължи на допълнителни вносни мита, които вероятно ще бъдат наложени на електрически превозни средства, произведени в Китай и продавани в ЕС.“

Засега компанията не разкрива с колко планира да повиши цената на Model 3, продаван в Европа.

В Шанхай се намира една от най-големите фабрики на Tesla. През 2023 г. американският автомобилен производител е доставил 947 000 автомобила от фабриката си в Шанхай, като 600 000 от тях са били предназначени за китайския пазар, а останалите са били изнесени, според китайските държавни медии.

Междувременно акциите на китайските производители на електрически превозни средства се повишиха днес, след като ден по-рано ЕС оповести, че ще вдигне до 38% митата върху китайски електромобили, произвеждани с държавни субсидиио.  Китайският производител на електромобили BYD, който беше най-печелившият на индекса Hang Seng, скочи с 8% по време на сутрешната търговия, но намали някои печалби, за да търгува с около 6% следобед. Geely  беше с около 4% първоначално, докато акициите на Nio и Li Auto е покачиха с около 1,5%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ