Toyota на върха по продажби в света за трета поредна година

 Toyota на върха по продажби в света за трета поредна година

Toyota на върха по продажби в света за трета поредна година

Toyota Motor Corp е продала 10,5 милиона автомобила през 2022 г., защитавайки титлата си на най-продаван автомобилен производител в света за трета поредна година, предава Ройтерс

Глобалните продажби на групата, включително подразделението за камиони Hino Motors и производителя на малки автомобили Daihatsu, се понижиха с 0,1%, тъй като рекордните продажби в чужбина от 8,6 милиона автомобила помогнаха да компенсират спада от 9,6% на вътрешния пазар до 1,9 милиона.

Класираният на второ място Volkswagen Group по-рано този месец отчете най-ниските си продажби от повече от десетилетие от 8,3 милиона автомобила, тъй като блокирането на COVID-19 в Китай и войната в Украйна преобърнаха веригите за доставки.

Въпреки че някои ограничения, свързани с предлагането на чипове, остават и за Toyota, японският автомобилен производител каза, че силното търсене в Азия и увеличаването на производствения капацитет и оптимизацията в Азия и Северна Америка са му помогнали да увеличи глобалното производство с 5% през 2022 г.

През ноември Toyota преразгледа производствената си прогноза за текущата финансова година до края на март до 9,2 милиона автомобила от 9,7 милиона. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ