Английската централна банка си играе с огъня

Английската централна банка си играе с огъня

Английската централна банка си играе с огъня

С по-добра от очакваното прогноза за възстановяване на британската икономика от последствията на covid-пандемията излезе Английската централна банка /АЦБ/ в доклада си за паричната политика, огласен в четвъртък. Този относителен оптимизъм обаче е в пълно противоречие с възгледите на британските търговски банки.

Barclays, HSBC, Standard Chartered, Lloyds Banking Group,  и Natwest Group представиха значително по-песимистични прогнози за състоянието на британската икономика във финансовите си отчети за тримесечието. Взети заедно, водещите британски кредитори са заделили провизии за лоши заеми за 17,2 млрд. паунда (около 23 млрд. долара) в очакване на щетите, нанесени от коронавируса.

За разлика от тях АЦБ прогнозира изключително оптимистичен ръст от 18% на брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство през третото тримесечие на 2020 г. Централна банка също така очаква загубите от неизплатени заеми да бъдат по-малки от прогнозираните през май 80 млн. паунда.

Разминаванията в очакванията на екипа на управителят на Английската централна банка Андрю Бейли и водещите банкери в страната са необичайни. Централната банка обикновено се старае да представи балансирана икономическа прогноза, която е някъде по средата между най-лошия и най-добрия възможен сценарии. Последната прогноза на АЦБ обаче изглежда твърде позитивна.

Най-оптимистична е прогнозата на централната банка за пазара на труда, като очакванията са до края на годината безработицата във Великобритания да достигне 7,5%. Това равнище е близо два пъти по-високо от нивото на безработица в страната преди пандемията, но е значително под прогнозата на NatWest, която очаква безработица между 9,2% и 9,8%, като най-лошият сценарии предвижда скок до 14,4%. Високата безработица е огромен проблем за британските банки, които са изключително зависими от потребителското и ипотечното кредитиране.

Ясно е защо Бейли иска да успокои банките. АЦБ иска те да продължат да дават заеми, тъй като това е основния механизъм за инжектиране на пари в реалната а икономика. Банките имат на разположение най-различни фондове, но това не означава, че те ще дават заеми без да се замислят. Страхът от лоши кредити е феномен, с който Европейската централна банка се бори от години, а сега неговият ефект се вижда ясно и във Великобритания.

Най-логичният ход за АЦБ е да насърчи търговските банки да се възползват от нейната нисколихвена схема за финансиране. Чрез нея банките могат да вземат заеми от АЦБ, които да предоставят на малки и средни бизнеси. Бейли може да улесни достъпа до тези заеми или пък да ги направи на практика безлихвени за банките.

В крайна сметка е нормално търговските банки да бъдат възможно най-консервативни в прогнозите си предвид настоящите условия. Въпреки това не може да се отрече, че големите разминавания между кредиторите и централната банка са нещо крайно необичайно. АЦБ често действа в синхрон с британското правителство в приемането на антикризисни мерки, което прави тези несъответствия в прогнозите още по-притеснителни.

Маркъс Ашуърт и Елиза Маринузи за Блумбург

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ