ЕС глоби четири банки за валутен картел

ЕС глоби четири банки за валутен картел

ЕС глоби четири банки за валутен картел

Антимонополният регулатор на ЕС глоби Barclays, Credit Suisse, HSBC и NatWest с общо 344 млн. евро за картел при търговията с валути след продължително разследване, предаде Ройтерс.

С глоба от 94 млн. евро се размина UBS, която е съобщила на Европейската комисия за картела, в рамките на който банките са обменяли информация и търговски планове както и са координирали търговските си стратегии чрез професионална онлайн чат стая, наречена Sterling Lads.

Най-голяма глоба отнася HSBC – 174,3 млн. евро, следвана от Credit Suisse с 83,3 млн. евро, Barclays с 54,3 млн. евро и NatWest – с 32,5 млн. евро.

Barclays, HSBC и NatWest са признали вината си в замяна на понижение на размера на глобата. От NatWest, която доскоро бе позната като RBS, заявиха, че нарушението е станало преди около десетилетие и че в него са взели участие бивши служители на компанията, като оттогава до днес нейната култура се е променила фундаментално.

ЕС вече санкционира някои от същите банки за подобно поведение през 2019 г.

„Днес ние приключваме шестото си разследване за картел във финансовия сектор от 20313 г. насам“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

По думите и поведението на петте банки е нанесло удар по интегритета на финансовия сектор и е било за сметка на европейската икономика и европейските потребители,

Barclays, Citigroup, JP Morgan, MUFG и RBS бяха глобени с общо 1,07 млрд. евро през май 2019 година от европейския антимонополен регулатор за манипулиране на валутния пазар в рамките на два картела в периода 2007-2013 за едната група банки и 2009-2012 за другата група.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ