Банки

Германец или французин - кой ще наследи Марио Драги в ЕЦБ

Германец или французин - кой ще наследи Марио Драги в ЕЦБ

Германец или французин ще е следващият управител на Европейската централна банка – такова съперничество се обертава за поста на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври тази година.

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман е фаворитът за поста към момента, но все по-често се спрягат имената на двама френски претендента - Франсоа Вилроа дьо Гало и Беноа Кьоре.

Техните кандидатури също са много сериозни и достойни да спечелят подкрепа на Управителния съвет, сподели пред БНР Кай Лойенс от организацията Foreign Brief. По негова оценка Франсоа Вилроа дьо Гало ще следва нестандартната политиката на Марио Драги.

От съществено значение за развръзката в тази надпревара е дали канцлерът Ангела Меркел няма да "изтъргува" кандидатурата на Вайдман, за да може германец да оглави Европейската комисия, коментират наблюдатели.

„Управителят на Европейската централна банка трябва да притежава две много важни черти - първата от тях е да умее да комуникира. Той трябва съвсем ясно да отправи посланието на Франкфурт към пазарите. Другата много важна черта е да може да се справя с кризи, особено при непредвидени ситуации. Особено по втората точка ми е много трудно да си представя Вайдман като успешен ръководител, който посреща правилно бъдещи шокови ситуации“, заяви за "Събота 150" Пиер Ортлиб от Официалния форум за парични и финансови институции и допълни

„Мисля, че за Германия е много по-важно да има германец на поста председател на ЕК. Разбира се, те много искат да има и германец президент на Европейската централна банка - най-малкото, защото досега не се е случвало. В същото време Вайдман със сигурност е най-крайният в убежденията си кандидат. Ястребът в надпреварата. Знаете, че Вайдман сериозно критикува Драги и за отрицателните лихви, и за програмата за количествени улеснения. Той е единственият представител на управителния съвет, който гласува против идеите на Драги.“, посочи той.

Според експерта Кай Лойенс, най-квалифициран от кандидатите е Беноа Кьоре. Другият французин, Вилроа дьо Гало пък е с най-големи шансове да получи политическа подкрепа от западноевропейските страни. Той е много комуникативен и е харесван от пазарите. Те също му дават доста голям шанс в надпреварата, посочва още Лойенс. Сред спряганите сериозни кандидатури за поста са още тази на Оли Рен и

Ерки Ликанен, бивш гуверньор на централната банка във Финландия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ