Банки

Големите американски банки надхвърлиха прогнозите на Уолстрийт за печалба

Големите американски банки надхвърлиха прогнозите на Уолстрийт за печалба

Чувствително по-добри от очакваното печалби за последното тримесечие на 2021 г. обявихя днес едни от най-големите американски банки Wells Fargo, JP Morgan и Citigroup, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Печалбата на Wells Fargo се е увеличила до 5,8 млрд. долара срещу 3,09 млрд. за същия период на миналата година. За по-високия резултат е допринесла и продажбата на подразделенията за управление на активи за 943 млн. долара.

Wells Fargo обяви 5-процентен ръст на заемите през втората половина на 2021 г., както и спад на разходите извън лихвите с 11% до 13,2 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на банката Чарли Шарф постави свиването на разходите с по около 10 млрд. долара годишно в основата на плановете си за преструктуриране на банката.

Четвъртата по големина американска банка през 2016 г. беше поставена под специално наблюдение от регулаторите след избухването на скандал около търговските й практики, който доведе до милиарди долари глоби и обезщетения. През 2018 г. Управлението за федерален резерв й наложи и таван на активите от 1,95 трлн. долара.

JP Morgan обяви спад на приходите от 14%, но печалбата надмина прогнозите на анализаторите благодарение на инвестиционното банкиране. Най-голямата американска банка обяви скок с 28 процента на приходите от инвестиционно банкиране, както и спад с 13% на общите й приходи. Печалбите на банката за четвъртото тримесечие са 10,4 млрд.. Приходите остават на ниво от 30,3 млрд. долара.

Citigroup обяви спад на печалбите за четвъртото тримесечие от 26%, но подобно на JP Morgan надхвърли очакванията на анализаторите благодарение на инвестиционното си банкиране. Печалбата на банката спадна до 3,2 млрд. долара срещу 4,3 млрд. година по-рано.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ