HSBC постави условие на клиентите си за оттегляне от бизнеса с въглища

HSBC постави условие на клиентите си за оттегляне от бизнеса с въглища

HSBC постави условие на клиентите си за оттегляне от бизнеса с въглища

Британската банка HSBC заяви, че очаква всички нейни клиенти да имат ясен план за оттегляне от бизнеса с изкопаеми горива до края на 2023 г., предаде Ройтерс. Употребата на въглища е спорна тема в Азия, където е основния пазар на HSBC, тъй като много страни на континента се опитват да ограничат използването на евтиния, но интензивен източник на въглеродни емисии, за да помогнат с изпълнението на глобалния ангажимент за намаляване на вредните емисии в борбата срещу климатичните промени.

В рамките на този план HSBC ще намали експозицията си към финансиране на въглища с най-малко 25% до 2025 г. и 50% до 2030 г. Клиентите на  кредитора извън ЕС и ОИСР обаче ще могат да получават финансиране до 2040 г., когато е планирано глобално прекратяване на финансирането за този бизнес.

Активистки групи, които насърчиха HSBC да представи план за излизане от бизнеса с въглища заявиха, че на плана на банката му липсва „спешност“.

„Трябва да се изправим директно пред някои от най-тежките проблеми. Въглищата са един от големите проблеми. Те допринасят за 25% от глобалните емисии на парникови газове“, коментира Селин Хервайер, главен директор по устойчивото развитие на HSBC Group.

„Не е достатъчно просто да имате политика срещу нови инвестиции във въглища. Трябва да насочим вниманието към оттеглянето от бизнеса с въглища в рамките на научно обосновани срокове“, добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ