Банки

Рентабилността на банките в ЕС вече е по-висока от предпандемичните нива

Рентабилността на банките в ЕС вече е по-висока от предпандемичните нива

Банките в Европейския съюз са станали по-печеливши през третото тримесечие на 2021 г., след като правителствената подкрепа по време на пандемията помогна за намаляване на броя на лошите заеми, съобщи Европейския банков орган, цитиран от Ройтерс.

„Качеството на активите се подобри допълнително, но има опасения за заемите, възползвали се от схеми за мораториуми и публични гаранции, най-вече поради общата несигурност около варианта Омикрон на короанвируса“, отбелязват от ЕБО.

„Рентабилността се стабилизира на нива над тези, наблюдавани преди пандемията. По-голямата част от банките очакват повишаване на оперативните рискове главно поради завишените рискове в киберпространството“, посочват още от банковия орган.

През третото тримесечие на 2021 г. коефициентът на необслужваните кредити (NPL) е паднал с 20 базисни пункта на тримесечна база до 2,1%, докато възвръщаемостта на собствения капитал (ключов показател за рентабилността) е нараснала до 7,7% - ръст с 2,5% в сравнение със същия период на 2020 г. и 5,7% в сравнение с третото тримесечие на 2019 г.

Констатациите на EBA се основават на извадка от 131 банки, покриващи повече от 80% от активите на банковия сектор на ЕС.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ